Pelillistetyn ilmastopalvelusovelluksen konseptointi namibialaisille nuorille maanviljelyn tueksi - Ahtosalo, Hanna (My University, 2021)
Ilmastonmuutos tulee vaikeuttamaan maanviljelyä ja muita maataloussektorin toimia Afrikassa kasvavissa määrin tulevaisuudessa. Jo nyt kuivuus, sään ääri-ilmiöt ja niistä johtuva ruoantuotannon vähyys vaivaa isoa osaa Saharan eteläpuolista Afrikkaa. Pienviljelijöiden koulutuksen ja heille kohdistettujen ilmastopalveluiden avulla on kuitenkin mahdollisuus parantaa yleistä elintarviketurvaa, kuten myös maaseudun ihmisten elintasoa. Yhdeksi potentiaaliseksi ratkaisuksi koulutuksen ja ilmastopalveluiden levitykseen Namibian maaseudun pienviljelijöille on kaavailtu älylaitteilla toimivaa pelillistettyä sovellusta, eli sovellusta joka hyödyntää viihdepeleistä tuttuja elementtejä kasvattaakseen käyttäjien kiinnostusta ja motivaatiota ratkaisua kohtaan. Tutkimus toteutettiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Aineistoa kerättiin käyttäjälähtöisesti kolmen työpajan kautta, joihin osallistui yhteensä 25 nuorta Namibiasta. Lisäksi kerättiin aineistoa aiemman tutkimuksen pohjalta, niin ilmastopalveluiden hyödyntämisestä Afrikan pienviljelijöiden mahdollisuuksien parantajana, kuin pelillistämisen keinoista ja pelillistämisen suunnittelun viitekehyksistä. Tutkimuksen aikana selvitettiin minkälainen kohderyhmän edustaja, eli nuori namibialainen maanviljelijä on sekä minkälaiset pelillistämiskeinot toimivat juuri tälle kohderyhmän edustajalle. Näiden tietojen avulla heille konseptoitiin ensimmäinen versio pelillistetystä ilmastopalvelusovelluksesta, jonka tarkoituksena on tukea maanviljelijöitä heidän työssään. Tutkimuksen perusteella kohderyhmän edustajaksi profiloitui kehittymishaluinen, luontoa arvostava, luova, yhteisöllinen ja parempaan tulevaisuuteen uskova nuori mies. Pelaajatyyppinä hän on utelias ja luova oppija, hyvin kehittymishaluinen sekä sitoutuva. Kyseisen kohderyhmän edustajaa varten kannattaa sovelluksesta pelillistää opetusosio, harjoitteluosio, sosiaaliset kontaktit sisältävä osio sekä palkintonäkymä. Näiden osioiden pelillistämisellä saadaan sitoutettua käyttäjää niin maanviljelyyn kuin sovelluksenkin käyttöön sekä kannustettua jatkamaan tekemistä, joka vie häntä ammatillisesti toivottuun suuntaan. Sovelluksen käytön säännöllisyys ja toistuvuus taas parantavat oppimista ja sovelluksen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämistä.
Keywords: Pelillistäminen, ilmastopalvelusovellus, käyttäjälähtöinen suunnittelu