Afrikkalaisten yliopisto-opiskelijoiden kokemuksia Suomesta - Ketola, Ville (My University, 2020)
Tutkimuksen tarkoituksena on kuvailla Afrikkalaisten kansainvälisten opiskelijoiden kokemuksia elämisestä ja yliopisto-opiskelusta Suomessa. Tutkimuksen aihetta lähestyttiin laadullisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimusaineisto kerättiin yksilöllisillä teemahaastatteluilla, joihin osallistui kahdeksan afrikkalaista opiskelijaa. Tutkimusaineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysillä. Aineiston luokittelussa yläluokat muodostettiin aikaisemman tutkimuksen antaman viitekehyksen pohjalta. Alaluokat muodostettiin aineistolähtöisesti. Aineiston analysoinnissa käytettiin Nvivo 11 tietokoneohjelmaa. Suomessa Afrikkalaiset opiskelijat joutuivat sopeutumaan erilaiseen kulttuuriseen ja fyysiseen ympäristöön. Afrikkalaiset opiskelijat eivät osanneet suomea, joten joissakin vuorovaikutustilanteissa kommunikointi oli hyvin haastava. Kokemukset englanninkielisestä kommunikoinnista suomalaisten kanssa olivat vaihtelevia. Ystävystyminen suomalaisten kanssa ystäväperheitä lukuun ottamatta koettiin haastavaksi. Opiskelijoiden tärkeimmät ystävyyssuhteet muodostuivat omassa vertaisryhmässä. Opiskelu suomalaisessa yliopistossa oli oppilaskeskeisempää ja vaati opiskelijalta enemmän vastuun ottamista. Afrikkalaiset opiskelijat kohtasivat rasismia opiskellessaan Suomessa. Pääosin kyse oli rasistisesta viestinnästä sanoin ja käsimerkein, mutta opiskelijat raportoivat myös muutamista fyysisistä kontakteista. Arjen elämässä opiskelijat kohtasivat pääosin liikkumiseen ja säähän liittyviä muutoksia. Tutkimuksen tulokset olivat suurimmaksi osaksi samankaltaisia kuin aikaisemmassa tutkimuksessa. Tutkimus antaa näkökulman afrikkalaisten yliopisto-opiskelijoiden kokemuksiin Suomessa. Tutkimuksen avulla afrikkalaisten opiskelijoiden kokemuksia voidaan ymmärtää paremmin, mikä on tärkeää heidän sopeutumisensa tukemisessa. Tieto on hyödyllistä yliopistoille paremman orientaation ja tukitoimien järjestämiseksi. Tiedosta on hyötyä myös afrikkalaisia opiskelijoita opettaville yliopisto-opettajille sekä heidän kanssaan työskenteleville opiskelijoille.
Keywords: akkulturaatio, kansainvälinen opiskelu, afrikkalainen opiskelija