Nuorten sotilaiden oppikoulu: Valtion sisäoppilaitos Niinisalossa vuosina 1945–1947 - Järvinen, Ville (My University, 2017)
Käsillä oleva tutkimus tarkastelee Valtion sisäoppilaitoksen opiskelijoiden ja opettajien elämää vuosina 1945–1947. Tutkimus koostuu kolmesta osasta, jotka ovat opiskelijoiden hakeminen Valtion sisäoppilaitokseen, oppilaitoksen elämästä ja opiskelijoiden oppilaitoksessa menestymisestä. Tutkimuksen lähdeaineistona ovat Kansallisarkiston Turun toimipisteessä sijaitseva Valtion sisäoppilaitoksen arkisto. Tutkimuksen lähtöolettamana on, että Valtion sisäoppilaitoksen opiskelijoilla oli vaikeuksia sopeutua oppilaitoksen elämään, joka näkyi opiskelijoiden häiriköitymisessä, ja päihteiden erityisesti alkoholin väärinkäyttönä. Toisena tutkimuksen lähtöolettamana on, että opiskelijoiden opintomenestys oli heikkoa vaikeiden sotavuosien jälkeen. Rangaistuspöytäkirjojen ja opiskelijoiden saamien arvosanojen perusteella oppilaitoksen elämä sujui ennakko-olettamusta paremmin. Valtion sisäoppilaitoksen rangaistuspöytäkirjassa on vain vähän merkintöjä. Tämä kertoo siitä, että kaikkia Valtion sisäoppilaitoksessa tapahtuneita rikkomuksia ei kirjattu ylös. Valtion sisäoppilaitoksen opettajat eivät halunneet katkaista opiskelijoiden opintietä opiskelijoiden tekemien pienten rikkeiden takia. Esimerkiksi alkoholin väärinkäyttö oli opiskelijoiden keskuudessa yleistä, mutta siitä rangaistiin harvoin. Sisäoppilaitoksen opiskelutahti oli erittäin tiukka ja intensiivinen, joka auttoi opiskelijoiden opintomenestystä. Aiheen jatkotutkimuksessa voisi perehtyä, miten opiskelijoiden Valtion sisäoppilaitoksessa saadut arvosanat erosivat ennen sotaa saaduista arvosanoista. Toinen Valtion sisäoppilaitosta koskeva lisätutkimusta tarvitseva osa-alue on, kuinka paljon oppilaitos erosi muualla Euroopassa toimineista vastaavista oppilaitoksista.