Haavoittuvuus osana muistisairaiden arkea : narratiivinen tutkimus kotona asuvien vanhusten kokemuksista - Aaltonen, Pinja (My University, 2019)
Tutkielmassani tutkin kotona asuvien muistisairaiden arkeen liittyviä haavoittavia tekijöitä, sekä haavoittuvuudelta suojaavia tekijöitä. Tarkoitus on selvittää, missä tilanteissa haavoittuvuuskokemukset tulevat esille ja minkälaisia suojaavia tekijöitä haavoittuvuudelta muistisairailla vanhuksilla on. Tutkimukseni tavoite on ymmärtää haavoittuvuuden monia eri puolia ja saada siitä lisää tietoa, sekä tuoda paremmin esille vanhusten omia kokemuksia haavoittuvuudesta. Tutkimukseni on laadullinen ja se on analysoitu narratiivien analyysimenetelmän avulla. Aineisto on kerätty teemahaastatteluna päiväkuntoutuspaikassa huhtikuussa 2019. Aineisto koostuu viiden muistisairaan vanhuksen haastatteluista. Tutkimukseni tulosten mukaan muistisairaiden vanhusten arjessa haavoittuvuutta aiheuttavat liikkumisen väheneminen, yksinäisyys, sekä kokemus siitä, ettei ole enää mukana osallisena yhteiskunnassa. Muistisairaiden arjessa haavoittuvuutta aiheuttaa myös yhteiskunta. Tulosteni mukaan haavoittuvuudelta suojaavia tekijöitä ovat aktiivinen elämäntapa, sosiaaliset suhteet, itsemääräämisoikeus ja oma koti. Tärkeä suojaava tekijä muistisairaiden arjessa on myös toimivat yhteiskunnan palvelut, joista tärkeimmäksi koettiin päiväkuntoutus. Tutkimukseni osoittaa sen, että muistisairaiden vanhusten arjessa on monta haavoittuvuutta aiheuttavaa tekijää, joita voitaisiin ennaltaehkäistä. Toimivien ja vanhusten tarpeiden kanssa kohtaavien palveluiden tarve on suuri. Tutkimuksessani tärkeä esille noussut asia on myös se, että jokainen muistisairas on yksilö, joka tekee omat päätöksensä itse. Yhteiskunnan on tärkeää kunnioittaa sitä ja pyrkiä toimillaan mahdollistamaan muistisairaiden itsemääräämisoikeus.
Keywords: vanhuus, haavoittuvuus, muistisairaus, itsemääräämisoikeus