Pandemian varjosta leikkausten aikaan: Media ja verkkokeskustelut kulttuurin ja tapahtuma-alan muutoksen peilinä vuosina 2020-2025 - Katajavirta, Marja; Jaskari, Katja (My University, 2026)
Tutkielman aiheena on kulttuuri- ja tapahtuma-alan murroksen ilmeneminen verkkokeskusteluissa ja uutismedioissa pandemian jälkeisinä vuosina sekä kulttuurialan rahoitusleikkausten vaikutusten aikana. Tutkimuksen kohteena ovat sekä verkon keskustelupalstoilla että uutis- ja artikkeliaineistossa esiintyvät diskurssit, jotka heijastavat alan toimijoiden, yleisön ja muiden osallistujien näkemyksiä tapahtuma-alan tulevaisuudesta. Tutkimusongelmana on selvittää, millaista keskustelua käydään tapahtuma-alan tulevaisuudesta ja kulttuurialan leikkauksista, millaisin käsittein ja metaforin ilmiöitä kuvataan, millaiseen sävyyn ja keiden toimesta keskusteluja käydään. Tutkimuksen tavoitteena on analysoida diskurssien kautta, miten alan murros ja yhteiskunnalliset muutokset rakentuvat julkisessa keskustelussa. Aineisto koostuu vuosina 2020–2025 julkaistuista suomenkielisistä uutisartikkeleista sekä näihin liittyvistä verkkokeskusteluista. Rajaus kohdistuu julkisesti saatavilla oleviin kommentteihin sekä media-aineistoihin, joissa käsitellään tapahtuma-alaa, kulttuuripolitiikkaa tai pandemia-ajan vaikutuksia alan tilanteeseen Suomessa. Tutkimusmenetelmänä käytetään yhdistettyä laadullista diskurssi- ja verkkoetnografista analyysiä sekä kuvailevaa analyysiä verkkokeskustelujen teemoista. Teoreettisena viitekehyksenä hyödynnetään ajankohtaista kulttuuripolitiikan, digitaalisen vuorovaikutuksen ja diskurssianalyysin kirjallisuutta sekä empiiristä aineistolähtöistä tarkastelua. Tämä pro gradu -tutkielma on laadittu kaksoistutkielmana, jossa kaksi tekijää – Katja Jaskari ja Marja Katajavirta – tarkastelevat samaa ilmiökenttää osittain eri painotuksin. Molemmilla on omat tutkimuskysymykset ja aineistot, jotka kuitenkin täydentävät toisiaan ja punoutuvat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi tutkielman lopussa. Johdanto ja loppupäätelmät on laadittu yhteisesti. Tutkielman varsinaisen työnjaon osalta Marja Katajavirta vastaa luvuista kaksi ja kolme, jotka käsittelevät muun muassa uutisointia kulttuurialan rahoitusleikkauksista sekä verkkokeskustelujen analyysiä pandemian jälkeisinä vuosina. Katja Jaskari puolestaan vastaa luvusta neljä, jossa syvennytään verkkokeskustelujen tematiikkaan ja diskurssien tarkempaan analyysiin. Keskeiset tulokset osoittavat, että verkkokeskusteluissa ja mediassa tapahtuma-alan tulevaisuutta käsitellään vaihtelevin metaforin (esim. ”uusi nousu”, ”alan auringonlasku”), ja keskusteluissa esiintyy runsaasti kriittisyyttä, mutta pieneltä osin myös toiveikkuutta. Kulttuurialan leikkaukset jakavat mielipiteitä ja herättävät vahvoja erisävyisiä tunteita. Verkkokeskusteluun osallistuneiden taustat – alan ammattilainen, yleisö, ulkopuolinen – vaikuttavat argumentointiin ja näkökulmiin. Päätelmänä voidaan todeta, että verkkokeskustelut peilaavat hyvin muutoksia yhteiskunnassa, tuoden esiin huolenaiheita ja kehitysnäkymiä kulttuuri- ja tapahtuma-alan tulevaisuudesta. Nyt tehdyn tutkimuksen pohjalta suosittelemme vertailemaan keskusteluja myös muissa maissa ja hyödyntämään laajempia aineistoja, jotta voidaan paremmin ymmärtää pandemian jälkeisiä alalla tapahtuneita muutoksia.
Keywords: verkkokeskustelut; kulttuuriala; tapahtuma-ala; kulttuurialan leikkaukset; diskurssianalyysi; verkkoetnografinen analyysi; uutismedia; Suomi; pandemia