Humanitaaristen toimitusketjujen kyky vastata toimitusketjuhäiriöihin - Kujala, Lotta (My University, 2022)
Humanitaaristen toimitusketjujen keskeinen rooli kriisi- ja katastrofiavun antajana on noussut viime vuosina yhä useampien tietoisuuteen. Erilaiset katastrofit, kuten luonnonkatastrofit ja erityisesti COVID-19-pandemia, ovat aiheuttaneet maailmanlaajuista kysyntä- ja tarjontaepävarmuutta, sekä kapasiteetin heilahtelua, ja siten vakavia häiriöitä globaaleissa toimitusketjuissa. Humanitaariset organisaatiot ovat joutuneet muuttamaan toimintaansa ja sopeutumaan uuteen tilanteeseen nopeasti, mikä on edellyttänyt toimitusketjuilta riskinhallintaa ja resilienssiä. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää humanitaarisille organisaatioille toimitusketjuhäiriöistä aiheutuvia haasteita ja tunnistaa kyseisten organisaatioiden riskinhallinnan ja resilienssin teemoja. Tutkielmassa tarkastellaan humanitaaristen organisaatioiden vuosien 2011-2020 vuosikertomuksia ja näissä esiintyviä teemoja, sekä pyritään selvittämään mitä haasteita toimitusketjuhäiriöt, kuten COVID-19-pandemia ovat aiheuttaneet humanitaarisille organisaatioille. Tutkimustavoitteen saavuttamiseksi käytetään kaksivaiheista lähestymistapaa. Ensin tehdään kattava kirjallisuuskatsaus humanitaarisiin toimitusketjuihin, niiden erityispiirteisiin ja haasteisiin, sekä toimitusketjujen riskinhallintaan ja resilienssiin. Tämän jälkeen tutkitaan pitkittäistutkimuksella sisällönanalyysia tutkimusmenetelmänä käyttäen kymmenen humanitaarisen organisaation vuosikertomuksia yhden vuosikymmenen ajalta. Empiirisen analyysin suorittamiseen käytettiin apuna Leximancer-sisällönanalyysiohjelmistoa. Aineistosta tunnistettiin yhteensä kahdeksan teemaa, jotka esiintyivät humanitaaristen organisaatioiden vuosikertomuksissa säännöllisesti tai olivat mittakaavaltaan merkittäviä toimitusketjuhäiriöihin, riskinhallintaan ja resilienssiin liittyen. Kyseiset teemat olivat johtaminen, järjestelmä, resurssit, riski, hankinta, resilienssi, COVID ja pandemia. Humanitaariset organisaatiot käyttävät lähes kaikkia kirjallisuudessa mainittuja menetelmiä resilienssin ja toimitusvarmuuden varmistamiseksi, mutta lisäksi aineistosta tunnistetaan kirjallisuudelle uusi keino resilienssin kasvattamiseksi, innovointi. Tulokset osoittavat lisäksi, että toimitusketjuhäiriöt, kuten COVID-19-pandemia, aiheuttavat vakavia haasteita humanitaaristen organisaatioiden toiminnalle, ja riskinhallinnalla ja toimitusketjun resilienssillä on merkittävä positiivinen vaikutus toimitusketjuhäiriöihin valmistautumisessa, vastaamisessa ja niistä palautumisessa.
Keywords: Humanitaarinen toimitusketju, toimitusketjun riskinhallinta, toimitusketjun resilienssi, COVID-19-pandemia