Missä olit kun : kollektiivinen muisti, urheilu ja media Suomessa - Aakula, Santeri (My University, 2021)
Pohdittaessa suomalaisen urheiluhistorian merkittävimpiä tapauksia, esiin nousee nopeasti kaksi tapausta. Sekä Lahden 2001 doping-käryt että vuoden 1995 jääkiekon ensimmäinen maailmanmestaruus ovat jättäneet merkittävän kollektiivisen muistijäljen suomalaisiin. Tutkimuskysymykseni oli: Miten media-aineistossa ja kirjoituspyynnössä muistellaan vuoden 1995 maailmanmestaruutta ja Lahden doping-käryjä ja mitkä teemat tässä nousevat erityisen merkityksellisinä esiin. Toinen asia, jota aineistoa ja tämän tutkielman aihetta suunnitellessani pohdin, on se voisiko kumpaakin tapausta kutsua sosiologiseksi traumaksi, eli onko trauman käsite arvolatautunut vai arvoneutraali, sillä kumpikin tapaus niihin on sellainen, että niihin palattu median toimesta jälkikäteen eli tapaukset ovat osa suomalaisten kollektiivista kulttuuria ja -muistia, mistä kertoo sekin että Svenska Ylen vuonna 2017 tekemän listauksen mukaan, kumpikin tapaus on sadan merkittävimmän suomalaisen urheiluhetken listauksessa kymmenen parhaan joukossa. Tutkimus toteutetaan teema-analyysinä ja -vertailuna media-aineiston ja kirjoituspyyntövastauksista nousevien teemojen välillä. Kirjoituspyyntövastaukset on jaoteltu kolmeen vastaajaluokkaan iän mukaan. Kysely toteutettiin Webropol-linkkinä sosiaalisessa mediassa, eli kyselylinkkiä on jaettu tekijän sosiaalisen median kanavissa ja toisaalta Keskustanuorten ja -opiskelijoiden Whatsapp-ryhmissä. Kysely oli auki lokakuun lopusta 2020 tammikuun loppuun 2021 kahden kuukauden ajan. Tutkimuksessa selvisi, että sekä median luomassa kuvassa että kyselyvastauksissa toistuvat tietyt teemat ja toisaalta huumorivastaukset nousevat kirjoituspyyntövastauksista esille verrattuna mediakuvaan. Toisaalta, kyselyvastaajat myös pohtivat median merkitystä siinä miten tapahtumat muistetaan. Lisäksi Lahden käryistä löytyi myös molempien aineistojen perusteella positiivisia vaikutuksia vaikka joillekin vastaajille se traumaattinen tapahtuma olikin.
Keywords: urheilu, kulttuurinen muisto, sosiologinen trauma, kollektiivinen kulttuuri, sisällönanalyysi, teema-analyysi