Business controllerin urapolku narratiivisesta näkökulmasta - Virolainen, Elina (My University, 2024)
Johdon laskentatoimen kirjallisuudessa on viime vuosikymmeninä keskitytty johdon laskentatoimen ja johdon laskentatoimen ammattilaisen roolin muutokseen. Kirjallisuudessa on kuitenkin hyvin vähän käsitelty sitä, miten kyseinen rooli voidaan saavuttaa, tai millaiset tekijät vaikuttavat johdon laskentatoimen ammattilaisten uralla etenemiseen. Tutkielma pyrkii täyttämään johdon laskentatoimen ammattilaisten uraa käsittelevän tutkimusaukon. Laskentatoimen kirjallisuudessa uraa on aiemmin käsitelty erityisesti tilintarkastajien näkökulmasta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisena suomalaisissa pörssiyhtiöissä työskentelevät business controllerit näkevät urapolkunsa. Urapolkua tarkastellaan tutkielmassa aiempien työtehtävien sekä uraa edistävien tekijöiden näkökulmasta. Teoriaosiossa tarkastellaan aiempaa johdon laskentatoimen kirjallisuutta liittyen muutokseen sekä nykyisen business controllerin rooliin. Lisäksi teoriaosiossa tarkastellaan myös urapolkua ja uraan vaikuttavia tekijöitä laskentatoimen ja liike-elämässä korkeassa asemassa työskenteleviä käsittelevän kirjallisuuden pohjalta. Empiirinen tutkimus toteutettiin narratiivisella tutkimusotteella, sillä se soveltuu hyvin tutkimukseen, jossa aineistona käytetään kertomuksia. Aineisto kerättiin haastattelemalla suomalaisissa pörssiyhtiöissä työskenteleviä business controllereita. Suomessa business controlleriksi voidaan edetä monipuolisen työkokemuksen kautta. Aineiston perusteella tärkeimpiä business controllerin uraa edistäviä tekijöitä ovat kokemuksen kautta hankittu osaaminen, verkostot, yksilön oma rooli sekä kansainvälisyys. Osaamisen näkökulmasta keskeistä olivat ulkoisen laskentatoimen kokemus sekä toimiala- ja yrityskohtainen osaaminen. Tärkeimpiä verkostoja haastateltaville olivat ensimmäiset esihenkilöt, mentorit, suosittelijat sekä aikaisempi ja nykyinen työympäristö. Useampi haastateltava koki, että omat valinnat ja kiinnostus sekä omasta persoonallisuudesta lähtöisin olevat ominaisuudet olivat vieneet heitä urallaan eteenpäin. Siten yksilöllä oli merkittävä rooli uraa edistävänä tekijänä. Lisäksi englannin kielen taito sekä kansainväliset opiskelu- ja työkokemukset koettiin uraa edistäviksi tekijöiksi.
Keywords: Business controller, johdon laskentatoimi, urapolku, narratiivinen tutkimus