Uutisaiheena koronavirus: Analyysissä venäläiset sanomalehdet RIA Novosti ja Novaja Gazeta - Kuhmonen, Sara (My University, 2020)
Pro gradu -tutkielman aiheena on venäläinen uutisointi Venäjän valtakunnallisesta lomasta, jonka presidentti Putin julisti maaliskuussa 2020 koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Vuoden 2019 joulukuussa Kiinassa alkoi esiintyä keuhkokuumetapauksia, jotka todettiin uuden koronaviruksen aiheuttamiksi hengitystieinfektioiksi. Koronavirus levisi nopeasti saavuttaen koko maapallon väestön. Terveydenhuollon kapasiteetin ja kantokyvyn turvaamiseksi viruksen leviämistä rajoitettiin erilaisin rajoitustoimin. Yksi Venäjän rajoitustoimista oli Presidentti Putinin julistama palkallinen vapaa, jonka tarkoituksena oli kehottaa venäläisiä pysymään kotona ja näin hidastaa viruksen leviämistä. Tutkielman aineistona on RIA Novostin ja Novaja Gazetan 18 poliittista uutisartikkelia, jotka kerättiin 25.3.-30.4.2020 väliseltä ajalta. RIA Novosti on Venäjän valtion lehti, ja Novaja Gazetaa pidetään Venäjän itsenäisimpänä sanomalehtenä. Tutkimusmenetelmänä on kriittinen diskurssianalyysi. Diskurssianalyysin avulla analysoidaan sitä, miten kieltä käytetään asioiden ilmaisemiseen. Yhteiskuntatieteen näkökulmasta kriittinen diskurssianalyysi tarkastelee sitä, miten sosiaalista valtaa ja sen väärinkäyttöä synnytetään, ylläpidetään ja vastustetaan kielenkäytön avulla. Kriittinen diskurssianalyysi sopii tiedotusvälineiden tekstien analysointiin, koska tiedotusvälineiden vallankäytön luonne on kielellinen ja diskursiivinen. Johtopäätös on, että valtion lehdessä näkyy huomattavasti enemmän vallankäyttöä kuin itsenäisessä lehdessä. Lisäksi itsenäisessä lehdessä vallankäyttö näkyy suurimmaksi osaksi Venäjän toimien arvostamisena, kun taas valtion lehdessä se liittyy presidentti Putinin ja hänen päätöstensä ylistämiseen. Koronaviruksesta ja sen aiheuttamasta kriisitilanteesta molemmat lehdet uutisoivat melko yhtäläisesti.