Koiran toiminnan tavoitteet ja taidot koira-avusteisessa sosiaali- ja terveysalan työssä - Ylönen, Essi (My University, 2024)
Eläinavusteisuus tarkoittaa sosiaali- ja terveysalan työssä eläimen mukaan ottamista ihmisen hyvinvointia parantamaan tai edistämään. Tutkimusten mukaan eläinavusteisuus on hyödyllistä esimerkiksi kehityksellisten häiriöiden ja mielenterveyden häiriöiden kuntoutuksessa ja se vähentää esimerkiksi stressiä ja ahdistusta. Koira on yksi yleisimmin eläinavusteisesti työskentelevistä eläimistä. Monet koira-avusteisuustutkimukset kuitenkin keskittyvät erityisesti sen tuomiin vaikutuksiin ihmisessä, ja esimerkiksi koirien ominaisuuksien ja koiran roolin merkityksen raportointi jää usein vähemmälle. Tässä pro gradu -tutkielmassa tavoitteena oli selvittää tavoitteellista koira-avusteista työtä tekevien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ajatuksia koiran taidoista ja toiminnan tavoitteista. Tämän tutkielman aineisto saatiin kyselytutkimuksesta, joka toteutettiin keväällä 2023. Kyselyyn vastasi 41 sosiaali- tai terveysalan ammattilaista, jotka toimivat tavoitteellisesti koira-avusteisesti työssään Suomessa. Koska kyselytutkimus liittyi logopedian alaan, siinä keskityttiin erityisesti vuorovaikutukseen koira-avusteisessa työssä. Tässä pro gradu -tutkielmassa keskityttiin erityisesti koira-avusteiseen työhön osallistuvaan koiraan liittyviin tutkimuskysymyksiin. Tuloksia analysoitiin sekä määrällisesti, että laadullisesti. Koiran toiminnan tavoitteille saatuja arvoja ja tunnuslukuja verrattiin keskenään, sekä niiden erojen merkitsevyyttä tutkittiin toistettujen mittausten varianssianalyysillä. Työkokemuksen ja koiran kanssa saadun työkokemuksen vaikutusta ajatuksiin koiran toiminnan tavoitteista mitattiin korrelaatioiden avulla. Avoimet, laadulliset vastaukset analysoitiin aineistolähtöisesti sisällönanalyysillä teemoittelemalla. Tulosten mukaan osallistujat raportoivat koiran toiminnan tavoitteiksi erityisesti lievittää asiakkaan stressiä, jännitystä ja ahdistusta, lisätä motivaatiota sekä tukea vuorovaikutusta. Työkokemuksen kesto oli yhteydessä psyykkisen joustavuuden eli resilienssin vahvistumiselle sekä tunteiden ja käyttäytymisen säätelylle koiran toiminnan tavoitteina. Koira-avusteisen työskentelyn kestolla ei ollut yhteyttä koiran toiminnan tavoitteisiin. Osallistujat raportoivat koirilta edellytettäviksi taidoiksi esimerkiksi koiran halun olla läsnä, kiinnostuksen ihmisestä sekä kyvyn rauhoittua. Tulokset mukailevat aiempia tutkimustuloksia, ja antavat suuntaa siitä, millainen tehtävä ja merkitys koiralla on sosiaali- ja terveysalan työssä, sekä millaiset koiran taidot koetaan tärkeiksi. Tämä tutkimus antaa tietoa koira-avusteisesta työstä kiinnostuneille ammattilaisille koiran toiminnan tavoitteista ja edellytettävistä taidoista sekä tuo esille tämänhetkisiä ammattilaisten näkemyksiä koira-avusteisuudesta Suomessa sosiaali- ja terveysalalla.
Keywords: koira, koira-avusteisuus, eläinavusteisuus, sosiaali- ja terveysala