Perheiden moninaisuus oppimateriaaleissa: sisällönanalyysi perheiden representaatioista neljännen luokan oppikirjoissa - Välimäki, Pihla (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa käsitellään perheiden moninaisuuden ilmenemistä neljännen luokan oppikirjoissa. Perheiden kasvava moninaisuus on globaalisti ajankohtainen aihe, joka koskee myös suomalaista yhteiskuntaa, mutta jotkin perhetyypit saatetaan edelleen kokea kulttuurisesti oikeammaksi kuin toiset. Koululla instituutiona on tärkeä tehtävä moninaisuutta arvostavan ilmapiirin rakentamisessa. Tähän velvoitetaan myös perusopetuksen opetussuunnitelman tasolla. Oppikirjat ovat vahvasti osa koulun toimintakulttuuria, joten on tärkeää selvittää, millaista perhekäsitystä oppikirjat välittävät oppilaille. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka kattavasti perheiden moninaisuus näkyy neljännen luokan oppikirjoissa, ja kuinka usein perhetyypit ovat esillä suhteessa toisiinsa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös perheistä tehtyjen representaatioiden luonnetta ja laatua. Tutkimus toteutettiin laadullisena sisällönanalyysinä, jonka kohteena oli yhteensä kymmenen nykyisen opetussuunnitelman mukaista oppikirjaa, neljännellä luokalla yhteisesti opetettavista aineista. Perhetyyppien luokittelun apuna käytettiin teoreettisessa viitekehyksessä koottua käsitejärjestelmää, jossa yleisimmät yhteiskunnassamme esiintyvät perhetyypit jaettiin kategorioihin seuraavasti: heteronormatiivinen ydinperhe, heteropari, etnisesti tai kulttuurisesti moninainen perhe, sateenkaariperhe ja rakenteellisesti moninainen perhe. Tutkimuksen tulokset tuovat ilmi sen, että osa perhetyypeistä tuodaan huomattavasti useammin esille, kun taas osa jää hyvin vähälle huomiolle, ja niistä tehdyt representaatiot jäävät usein käsitteen tasolle. Heteronormatiivinen ydinperhe ja heteroparit yhdessä käsittivät 57 % eli yli puolet aineiston määritellyistä perhehavainnoista. Etnisesti tai kulttuurisesti moninaisten perheiden osuus oli 20 %, rakenteellisesti moninaisten perheiden osuus 18 % ja sateenkaariperheiden osuus vain 5 %. Perheiden moninaisuuden ilmenemisessä oli myös huomattavia oppikirjakohtaisia eroja. Perheen moninaisuuden esille tuomiseen oli kuitenkin panostettu oppikirjasuunnittelussa jonkin verran, sillä kaikista teoreettisessa viitekehyksessä määritellyistä perhetyypeistä tehtiin jonkinlaisia havaintoja. Tuloksia voitaisiin hyödyntää aiheen laajemmassa jatkotutkimuksessa sekä perusteluna kiinnittää enemmän huomiota koulu- ja luokkakohtaisten oppimateriaalien valintaan, sillä perheen moninaisuuden esille tuomisessa oli paljon oppikirjakohtaisia eroja. Tuloksilla voidaan myös perustella tarvetta kiinnittää enemmän huomiota perheiden moninaisuuden käsittelyyn oppikirjoissa ja oppikirjasuunnittelun parissa. Perheet olivat usein oppikirjoissa esille nostettu teema, mikä osaltaan luo otollisen pohjan perhekäsitteen moninaisemmalle tarkastelulle.
Keywords: perhe; moninaisuus; monikulttuurisuus; seksuaalisuus; sukupuoli; oppikirja; sisällönanalyysi