Sosiaalityötä eri sektoreilla - opittavaa toinen toiselta? : Tutkimus sosiaalityöntekijöiden kokemista eroavaisuuksista työssään yksityisellä ja julkisella sektorilla - Närvi, Jenny (My University, 2021)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia eroavaisuuksia sosiaalityöntekijät kokevat työssään yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä millaisia työmotivaatioon vaikuttavia tekijöitä työntekijät liittävät eri sektoreissa tehtävään sosiaalityöhön. Eri sektoreiden välistä sosiaalityötä avataan tutkielmassa lainsäädännön ja suomalaisen hyvinvointivaltiojärjestelmän kautta. Työmotivaatiota tarkastellaan tutkielmassa Frederick Hezbergin (1959) työmotivaatioteorian näkökulmasta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia eroavaisuuksia sosiaalityöntekijät nimeävät eri sektoreiden sosiaalityölle omien kokemustensa kautta. Lisäksi tutkielman tarkoitus on selvittää näiden eroavaisuuksien vaikutusta koettuun työtyytyväisyyteen ja työtyytymättömyyteen eri sektoreilla. Tutkimuksen aineisto on kerätty yksityisellä sektorilla työskenteleviltä sosiaalityöntekijöiltä Webropol -internetkyselylomakkeen avulla 11.-31.1.2021 välisenä aikana. Kyselylomakkeeseen vastasi valitulla aikavälillä 6 yksityisellä sektorilla työskentelevää sosiaalityöntekijää. Kyselylomakkeen vastaajakunta on rajattu sellaisiin sosiaalityöntekijöihin, jotka vastaushetkellä työskentelivät yksityisellä sektorilla, mutta joilla oli työkokemusta myös julkisen sektorin sosiaalityöstä. Aineiston analyysissä on käytetty kahta laadullisen tutkimuksen analyysimenetelmää. Analyysin alkuvaiheessa kyselylomakkeen vastaukset luokiteltiin sisällönanalyysin keinoin, jonka jälkeen luokista muodostettiin viisi koettuja eroja käsittelevää diskurssia diskurssianalyysin keinoin. Diskurssit käsittelevät myös työtyytyväisyyttä ja työtyytymättömyyttä lisääviä tekijöitä eri sektoreilla. Tutkimuksen perusteella muodostetut diskurssit olivat työn laadun ja määrän diskurssi, työhyvinvoinnin diskurssi, aidon moniammatillisuuden diskurssi, johtamiskulttuurin diskurssi ja virkavastuun puuttumisen diskurssi. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että yksityisellä sektorilla työn määrä oli julkista sektoria kohtuullisempi ja näin ollen myös tehdyn työn laatu koettiin julkista sektoria paremmaksi. Tulosten mukaan myös työhyvinvoinnista huolehdittiin paremmin yksityisellä sektorilla. Aito moniammatillisuus näyttäytyi aineistossa toteutuvan myös paremmin yksityisellä sektorilla. Yksityisellä sektorilla myös johtamiskulttuuri koettiin paremmaksi. Lainsäädännöllisesti sekä aineiston perusteella merkittävin ero käytännön työssä oli yksityisen sektorin työstä puuttuva virkavastuu. Työmotivaation näkökulmasta tarkasteltuna tulokset osoittavat, että yksityisellä sektorilla niin työtyytyväisyyttä kuin työtyytymättömyyttäkin lisäävät tekijät olivat yksityisellä sektorilla paremmin hoidettuja ja paremmassa tasapainossa kuin julkisella sektorilla. Tutkielman perusteella sosiaalityöntekijät pystyvät tekemään työtään eettisesti kestävämmällä tavalla yksityisellä sektorilla. Tutkimukseen osallistuneet sosiaalityöntekijät kokivat jaksavansa työhyvinvoinnin näkökulmasta työssään paremmin yksityisellä sektorilla. Työmotivaatioon vaikuttavista tekijöistä yksikään ei ollut vastaajien kokemusten mukaan julkisella sektorilla paremmin hoidettu kuin yksityisellä sektorilla.
Keywords: sosiaalipalvelut, palvelujärjestelmä, julkinen sektori, yksityinen sektori, työtyytyväisyys, yksityistäminen