Kasvuikäisen yläleuan etuhampaiden puuttumisen hoito potilaiden ja suunterveyden ammattilaisten näkökulmasta - Salonen, Emmi (My University, 2024)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on selvittää kirjallisuuden perusteella, mitkä hoitotoimenpiteet ovat toiminnallisilta ja esteettisiltä ominaisuuksiltaan ensisijaisia kasvuiässä olevien yläetualueen hammaspuutoksissa. Vertailussa on otettu huomioon sekä potilaiden että suunterveyden ammattilaisten näkökulma. Nuorilta voi puuttua yläetuhampaita synnynnäisesti tai trauman, karieksen tai parodontiitin seurauksena. Kasvuikäisillä etualueen hammaspuutokset vaikuttavat itsetuntoon, sosiaalisiin tilanteisiin sekä purentavirheiden kehittymiseen, ja siksi hoito on aloitettava heti potilaan tilan sekä toimenpiteen sen salliessa. Hoitovaihtoehtoina yläetualueen puutosaukolle ovat autotransplantaatio, ortodonttinen tilan sulkeminen, proteettinen rakenne ja implanttihoito. Kirjallisuuden perusteella useampi hoitovaihtoehto voi olla toimiva korvaamaan puuttuvan yläetuhampaan. Toimenpiteen valinnassa on otettava huomioon useat eri hampaistolliset, luustolliset ja esteettiset tekijät sekä potilaan kehityksen vaihe.
Keywords: yläetuhammas, puutos, nuori