Kun uskonto ja queer kohtaavat : Diskursiivinen tutkimus identiteettirepresentaatioista televisiosarjoissa Sex Education ja The Bold Type - Ukkonen, Emilia (My University, 2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa analysoin uskonnon ja queerin diskursiivisia yhdistelmiä televisiosarjoissa Sex Education (Netflix 2019–2023) ja The Bold Type (Freeform 2017–2021). Ympäröivässä kulttuurissamme että siihen keskittyvässä tutkimuksessa on hahmotettu, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt olisivat alisteisessa suhteessa uskontoon nähden. Toisin sanoen uskonnollisuuden ja queerin on nähty olevan mahdottomia yhdistää identiteetissä. Kuitenkin viimeaikainen tutkimus on osoittanut tämän väitteen liian yksipuoliseksi. Päänäkökulmani painottuu kyseisissä sarjoissa myönteisten representaatioiden puolelle ja tarkoituksena on antaa ääni näille vähemmän esillä olleille identiteettikonstruktioille. Tutkimuksen tarve on perusteltua huomattavan tutkimusaukon ja toisaalta näiden identiteettien näkyvyyden hyödyillä. Tutkimusaineisto koostuu Sex Educationin neljästä kaudesta eli yhteensä 32 jaksosta ja The Bold Typen viidestä kaudesta eli 52 jaksosta, joista olen myöhemmässä vaiheessa rajannut analyysia varten uskonnon ja queerin suhteen keskeisimmät kohtaukset. Tutkielmani painottuu ennen kaikkea diskurssintutkimuksen menetelmiin, jotka nousevat erityisesti sosiaalisesta konstruktionismista. Analyysivaihettani tukee Norman Fairclough’n kolmiulotteinen kriittinen diskurssianalyysikehikko, jossa kieli, toimijat ja konteksti nousevat keskeisiksi elementeiksi. Olen siis kiinnostunut siitä, minkälaisiksi näitä representaatioita rakennetaan erilaisin merkityksellistämiskeinoin. Lähestyn näitä uskonnon ja queerin kohtaamisia diskurssin, representaation ja identiteetin käsitteitä käyttäen. Analyysi paljastaa, että kummassakin sarjassa on tunnistettavissa konfliktiin painottuva valtadiskurssi, mutta toisaalta ennen kaikkea tätä identiteettien integrointia tukeva vastadiskurssi. Sarjoissa diskurssit ovat sisäisesti moninaisia ja niitä ylläpitävät erilaiset toimijat uskonnon kuin myös queerin suhteen. Konfliktidiskurssi määrittyy erityisesti identiteettejä rajoittavaksi ja muun muassa aiemmassa tutkimuksessa havaittua epäluonnottomuus- ja synti-puhetta uudentavaksi. Kuitenkin sarjat asennoivat tämän puheen ennen kaikkea asemaltaan toiseksi suhteessa vastadiskurssissa rakennettuun puheeseen ja toimintaan. Identiteetti-integraatiota korostavaa puhetta sarjoissa tuottavat erityisesti itse uskonnolliset queer-henkilöt ja heidän lähipiirinsä. Samalla tavoin nämä representaatiot ovat monitasoisia ja ulkoa tuleva valtadiskurssi tunnistetaan sekä se vaikuttaa henkilöhahmojen identiteettien käsittelyyn. Toisin sanoen sarjojen representaatiot tuovat esille tyypillistä konfliktipuhetta, mutta myös performoivat identiteettipuhetta, jossa korostuu integraatio, ylpeys ja muutoksen teemat.
Keywords: uskonto, queer, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, seksuaalisuus, sukupuoli, identiteetti, toiseuttaminen, toiseus, performanssi, representaatio, diskurssi, diskurssintutkimus, diskursiivinen uskontotiede