Lymfoomien patologisanatominen diagnostiikka - Kuittinen Outi; Aromaa-Häyhä Annikki; Böhm Jan; Hämäläinen Kirsi; Jyrkkiö Sirkku; Karjalainen-Lindsberg Marja-Liisa; Leppä Sirpa; Pollari Marjukka; Vaittinen Samuli; Vasala Kaija; Vornanen Martine; Kauppila Saila (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Lymfoomat ovat monimuotoinen, yleistyvä tautiryhmä. Eri lymfoomatyyppien hoitomuodot eriytyvät, joten diagnostiikka on onnistuneen hoidon kulmakivi. Lymfoomien erotusdiagnostiikka on vaativaa ja siihen tarvitaan morfologian lisäksi erikoistekniikoita, kuten immunohistokemiallisia, virtaussytometrisia ja sytomolekyyligeneettisiä tutkimuksia. Osa lymfoomista kasvaa nopeasti ja vaatii kiireellisen, jopa päivystyksellisen diagnosoinnin sekä hoidon aloituksen. Maailman terveysjärjestö WHO:n lymfoomaluokitus uudistuu vuosina 2022-2023 ja sisältää yli 100 erilaista lymfoomatyyppiä. Tässä katsausartikkelissa esittelemme uudistettua lymfoomien kliinistä ja patologisanatomista diagnostiikkaa, tutkimusten aikataulutusta sekä riittävän diagnostisen tarkkuuden edellyttämiä sytomolekyyligeneettisiä tutkimuksia.