Ikääntyneen sairaalahoitoa tarvitsevan potilaan yksilöllinen hoito ja sairaanhoitajan kompetenssi - Lahtinen, Katja (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Yksilöllinen hoito on maailmanlaajuisesti suositeltava tapa hoitaa ikääntyneitä potilaita sairaalahoidon aikana. Yksilöllisyys hoidossa auttaa ikääntynyttä potilasta tuntemaan itsensä arvokkaaksi yksilöksi, sekä parantaa hoidon tuloksia. Sairaanhoitajan osaaminen on maailmanlaajuisesti tunnustettu monipuoliseksi ja he ovatkin osaamisensa ja koulutuksensa ansiosta avainasemassa ikääntyneen potilaan yksilöllistä hoitoa toteutettaessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajien arvioimaa ikääntyneen potilaan hoidon yksilöllisyyttä, sairaanhoitajan kompetenssia ja potilaskeskeisen hoidon kompetenssia sekä näiden välistä yhteyttä. Tutkimuksen tavoitteena oli edistää ikääntyneen sairaalahoitoa tarvitsevan potilaan hoidon laatua sairaanhoitajan osaamisen kautta. Tutkimusasetelma oli kuvaileva ja korrelatiivinen. Aineisto kerättiin eteläsuomalaisen sairaanhoitopiirin sairaaloissa vuodeosastoilla, joissa hoidetaan ikääntyneitä potilaita, kyselytutkimuksena talvella 2016-2017. Kysely toteutettiin itsearviointina käyttäen kolmea validoitua mittaria, jotka mittasivat sairaanhoitajan kompetenssia, yksilöllistä hoitoa ja potilaskeskeisen hoidon kompetenssia. Vastaajat (n=223) olivat vuodeosastolla työskenteleviä sairaanhoitajia. Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin SPSS-ohjelmalla. Sairaanhoitajat arvioivat ikääntyneen potilaan yksilöllisen hoidon, kompetenssinsa ja toiminnan tiheyden sekä potilaskeskeisen hoidon kompetenssin olevan hyvällä tasolla. Taustamuuttujista sairaanhoitajan ikä ja koulutus olivat yhteydessä sairaanhoitajan käsitykseen ikääntyneen yksilölliseen hoitoon, kompetenssiin ja potilaskeskeisen hoidon kompetenssiin. Ikääntyneen potilaan yksilöllisellä hoidolla ja sairaanhoitajan kompetenssilla oli yhteys etenkin potilaan päätöksenteon kontrollin kautta. Ikääntyneen potilaan yksilöllinen hoito ja potilaskeskeisen hoidon kompetenssi, sekä sairaanhoitajan kompetenssi ja potilaskeskeisen hoidon kompetenssi olivat yhteydessä toisiinsa. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää edistämään ikääntyneen sairaalahoitoa tarvitsevan potilaan hoidon laatua sairaanhoitajan osaamisen kautta. Jatkossa olisi mielenkiintoista tutkia ikääntyneiden potilaiden näkökulmaa yksilöllisen hoidon ja sairaanhoitajan kompetenssin yhteydestä.