Liiallisen alijäämän menettelyyn liittyy paljon väärinymmärryksiä - Henriksson, Marketta; Kekäläinen, Antti; Lehtimäki, Jonne (Taloustieteellinen Yhdistys, 2025)
Julkisessa keskustelussa on todettu, että EU: n liiallisen alijäämän menettely (EDP) ei ole todellinen uhka ja että menettelystä ei olisi mitään seuraamuksia. EDP on menneisyydessä ollut paljon käytetty menettely ja myös Suomi on joutunut siihen vuonna 2010. On vaikea arvioida EDP: n merkitystä julkisen talouden korjaamisessa, koska tilanteisiin on usein liittynyt esimerkiksi markkinavaikutuksia. Euroopan komissio on kesällä 2024 ehdottamassa alijäämäkriteerin rikkoutumiseen perustuvien liiallisen alijäämän menettelyjen käynnistämistä useiden jäsenvaltioiden kohdalla. Uuden sääntökehikon takia menettelyihin liittyy epävarmuuksia, mutta niiden voidaan olettaa johtavan jäsenvaltioissa merkittäviin sopeutusvaatimuksiin, mikä tarkoittaisi ainakin jonkinasteista talouspoliittisen päätäntävallan rajoittamista.