"Kuitenkin siellä synkässä maailmassa näkyy myös toivoa". Emmi Itärannan Teemestarin kirjan lukeminen empiirisen ekokritiikin näkökulmasta - Helle Anna (Kirjallisuudentutkijain Seura, 2025)
Artikkeli käsittelee tapaustutkimusta, jossa pieni joukko kirjallisuuden yliopisto-opiskelijoita luki Emmi Itärannan Teemestarin kirjan (2013) ilmastonmuutoksen näkökulmasta ja kirjoitti ja keskusteli lukemastaan. Tutkimus kuuluu empiirisen ekokritiikin alaan ja sen menetelmänä on teorialähtöinen temaattinen analyysi. Artikkelissa käsitellyt viisi teemaa ovat teoksen lukijoiden erilaiset lukukokemukset, teoksen dystooppinen maailma, fiktiivisen maailman suhde nykytodellisuuteen, kerronnan ja tyylin vaikutus sekä Teemestarin kirjan kannustavuus ja lannistavuus. Aineiston lukijat ovat todennäköisesti keskivertoa taitavampia lukijoita, joille myös ilmastonmuutos on etukäteen tuttu aihepiiri, joten heidän ei voi katsoa edustavan ketä tahansa lukijoita. Tämän tapaustutkimuksen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että Teemestarin kirjan lukeminen auttaa kuvittelemaan, millaisia seurauksia ilmastonmuutoksella on paitsi ympäristölle myös ihmisille ja yhteiskunnille. Yksi keskeinen havainto on se, että henkilöhahmot jäävät lukijoille etäisiksi, kun taas teoksen fiktiivinen maailma koetaan vaikuttavaksi.