Puolison perintöoikeus puolisoaan varakkaamman lesken näkökulmasta - Perden, Kasper (My University, 2023)
Mikäli naimisissa olleelta vainajalta ei jää rintaperillisiä, perintö menee lain mukaan leskelle. Lesken oikeus puolisolta perittyyn omaisuuteen ei ole kuitenkaan rajoitukseton, sillä kuolleen puolison sukulaiset perivät puolison toissijaisesti. Lesken kuoltua onkin toimitettava jako, jossa lesken omaisuus jaetaan lesken perillisten ja ensiksi kuolleen puolison perillisten kesken. Mikäli laissa säädetyt poikkeukset eivät tule sovellettavaksi, ensiksi kuolleen puolison perilliset saavat puolet lesken omaisuudesta. Kun otetaan huomioon muussa kuin perillisasemassa olevien leskien mahdollisuus säilyttää kokonaan itsellään oma omaisuutensa puolison kuoltua vetoamalla omaisuuden osituksessa tasinkoetuoikeuteen, puolison perintöoikeus näyttäytyy puolisoitaan varakkaampien leskien kannalta epäedulliselta. Perinnön vastaanottamisen voidaan todeta kaventavan lopullisella tavalla lesken mahdollisuuksia määrätä testamentilla lesken koko omasta omaisuudesta. Voimassa olevan lain mukaan puolisoaan varakkaamman lesken kannattaakin luopua perinnöstä puolisonsa jälkeen, jos leski haluaa säilyttää koko oman omaisuutensa omille perillisilleen tai testamentissaan nimetyille edunsaajille. Vallitsevaa oikeustilaa on arvosteltu perinnöstä luopumiseen ohjaamiseen lisäksi muun muassa ensiksi kuolleen puolison toissijaisten perillisten suosimisesta. Kriittinen keskustelu on kohdistunut ennen kaikkea puolison perintöoikeutta koskevien säännösten ja aviovarallisuussäännösten välisen yhteyden ja suhteen hämärtymiseen. Tämän tutkielman tavoitteena on selventää puolison perintöoikeutta koskevaa oikeustilaa erityisesti puolisoaan varakkaamman lesken näkökulmasta ja arvioida sitä suhteessa lesken asemaan yleisesti. Tutkielma on lainopillinen ja sen lähdeaineistona käytetään lain ja lain esitöiden lisäksi oikeuskäytäntöä ja oikeuskirjallisuutta. Tutkielman tarkoituksena on osoittaa, että puolison perintöoikeutta koskevien säännösten soveltamiskäytäntö on aviovarallisuussäännöksien kehityksen vuoksi lähtenyt ennakoimattomille urille. Sen vuoksi puolison perintöoikeutta koskevien säännösten ja aviovarallisuussäännösten välisen suhteen selkeyttäminen olisi tarpeen yhdenvertaisen ja oikeudenmukaisen perintö- ja aviovarallisuusoikeuden takaamiseksi.
Keywords: perintöoikeus, jäämistöoikeus, puolison perintöoikeus, toissijainen perintöoikeus, jako, aviovarallisuusjärjestelmä, avio-oikeus, omaisuuden ositus, tasinkoetuoikeus, lesken hyväksi tehty rajoitettu omistusoikeustestamentti