Kivimeteoriittien kemiallinen ja petrologinen luokittelu - Mäkinen, Miro (My University, 2024)
Meteoriitit ovat suhteellisen helposti saatavilla olevia näytteitä toisilta taivaankappaleilta. Niiden avulla voidaan saada tietoa Aurinkokunnan varhaisista kehitysvaiheista ja geologisista prosesseista erilaisilla asteroideilla ja planetaarisilla kappaleilla kuten Kuussa ja Marsissa. Analysoituja ja luokiteltuja meteoriitteja on tieteellisissä kokoelmissa saatavilla jo noin 74000 kappaletta. Tutkielmassa käydään läpi lyhyesti tärkeimpiä kivimeteoriittien luokittelumenetelmiä ja luokkia. Kivimeteoriittien luokittelussa olennaisin jako tapahtuu sekä niiden petrologisten, että kemiallisten ominaisuuksien perusteella kondriitteihin ja akondriitteihin. Kondriitit eivät protoplanetaarisessa kiekossa kasauduttuaan altistuneet planetaariselle differentiaatiolle. Ne koostuvat suhteellisen muuttumattomista protoplanetaarisen kiekon komponenteista ja tarjoavat tietoa siinä vallinneista olosuhteista. Akondriitit puolestaan ovat muodostuneet enemmän ja vähemmän kehittyneissä magmaattisissa ympäristöissä. Meteoriittien iänmääritykset ovat avanneet Aurinkokunnan varhaisen kehityksen kulkua, mutta ne ovat myös yhdessä tarkempien analyysimenetelmien kanssa herättäneet lisäkysymyksiä muun muassa kondriittien muodostumisesta ja niiden paikasta Aurinkokunnan kehityksessä. Kondriittien voikin joidenkin mallien mukaan katsoa koostuvan pitkälti varhaisen ja kaoottisen planeetanmuodostuksen sivutuotteista. Työssä pyrittiin myös antamaan luokitus kondriittiseksi meteoriitiksi oletetulle kappaleelle sen petrografian ja kemiallisen koostumuksen perusteella. Kappale osoittautui analyysien perusteella selkeästi meteoriitiksi ja myös tarkemman luokituksen antaminen oli mahdollista tietyin varauksin. Todennäköisesti meteoriitti on kemiallista ryhmää LL ja petrologista tyyppiä 4 tai 5 edustava tavallinen kondriitti.
Keywords: meteoriitit, kondriitit, akondriitit