Tekoälyn käyttö autoteollisuuden toimitusketjun hallinnassa - Kallio, Patrik (My University, 2024)
Autoteollisuus on keskeinen osa globaalia taloutta ja sen tehokas toimitusketjun hallinta on kriittistä sekä kilpailukyvyn että operatiivisen suorituskyvyn kannalta. Tekoäly (AI) tarjoaa uusia välineitä autoteollisuuden toimitusketjun hallinnan tehostamiseen, erityisesti ennakoivan analytiikan, kysynnän ennustamisen, varastonhallinnan ja kuljetuslogistiikan aloilla. Tutkielmassa tarkastellaan, kuinka tekoälyä sovelletaan autoteollisuuden toimitusketjujen eri osa-alueilla ja miten se voi auttaa vastaamaan tehokkaammin kysynnän ja tarjonnan muutoksiin. Tekoälyn hyödyntäminen ennakoivassa analytiikassa ja kysynnän ennustamisessa mahdollistaa merkittävästi tarkempien ennusteiden tuottamisen, mikä parantaa tuotantosuunnittelua ja logistiikan tehokkuutta. Tämä tapahtuu koneoppimisen ja syväoppimisen menetelmiä käyttäen, jotka analysoivat laajoja datamääriä historiallisesta myynnistä, markkinatrendeistä ja muista relevanteista tekijöistä. Varastonhallinnan osalta tekoäly optimoi varastotilojen käyttöä ja automatisoi tilausten käsittelyä, mikä vähentää ylituotannon riskejä ja hävikkiä. AI-järjestelmät ennakoivat tarpeita reaaliaikaisesti ja auttavat säilyttämään optimaalisen varastotason, mikä on erityisen tärkeää kustannusten hallinnan ja resurssitehokkuuden kannalta. Tekoäly auttaa myös tunnistamaan inhimillisiä virheitä varastoinnissa, mikä lisää prosessien läpinäkyvyyttä ja tarkkuutta. Kuljetus- ja reittisuunnittelussa tekoäly parantaa logistisia prosesseja optimoimalla reittejä reaaliaikaisesti. Tämä vähentää toimitusaikoja ja kuljetuskustannuksia sekä parantaa päästötehokkuutta käyttämällä kehittyneitä algoritmeja, jotka ennustavat ja optimoivat reittejä liikenteen ja muiden muuttujien perusteella. Lisäksi AI mahdollistaa ennakoivan kunnossapidon, mikä pidentää kuljetuskaluston käyttöikää ja vähentää odottamattomien vikojen aiheuttamia toimituskeskeytyksiä. Tutkielma korostaa tekoälyn tarjoamia hyötyjä, kuten tarkemmat kysyntäennusteet, resurssien parempi allokointi ja toimintakatkokseton kuljetuslogistiikka, mutta käsittelee myös käyttöön liittyviä haasteita, kuten datan laadun varmistamista, suuria investointikuluja ja operatiivisen henkilöstön koulutusta. Tutkielma osoittaa, että tekoälyn integroiminen autoteollisuuden toimitusketjuun edellyttää strategista lähestymistapaa, jossa yhdistyvät teknologinen asiantuntemus ja toimitusketjun hallinnan perusteellinen ymmärrys.
Keywords: toimitusketju, toimitusketjun hallinta, tekoäly, autoteollisuus