Ryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma pedagogiikan toteuttamisen ja kehittämisen välineenä : Diskurssianalyysi varhaiskasvatuksen opettajien puheesta - Nikkola, Sari (My University, 2023)
Tämä Pro gradu -tutkielma käsittelee ryhmäkohtaista varhaiskasvatussuunnitelmaa (ryhmävasua) pedagogiikan toteuttamisen ja kehittämisen välineenä varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ryhmävasun merkitystä varhaiskasvatuksen opettajien puheen kautta. Tutkimuksen teoreettinen tausta rakentuu varhaiskasvatuksen pedagogiikasta, pedagogisesta johtamisesta varhaiskasvatuksessa sekä varhaiskasvatuksen arvoista, sillä ryhmäkohtaisesta varhaiskasvatussuunnitelmasta ei ole tehty aiempaa tutkimusta. Tutkimus on laadullinen, ja se on toteutettu puolistrukturoituna haastattelututkimuksena. Haastatteluihin osallistui yhteensä kuusi varhaiskasvatuksen opettajaa. Haastatteluaineisto on analysoitu analyyttistä diskurssianalyysiä käyttäen. Varhaiskasvatuksen opettajien puheessa ryhmävasusta rakentuu erilaisia puhetapoja, jotka sisältävät erilaisia ajatuksia, käsityksiä ja tapoja ymmärtää ryhmävasu. Tutkimuksen tuloksena varhaiskasvatuksen opettajien puheesta tunnistettiin kolme diskurssia, jotka ovat pedagogisen johtamisen diskurssi, kasvatustiimin yhtenäisen toiminnan diskurssi sekä oman osaamisen ja toiminnan reflektoinnin diskurssi. Tutkimustulosten mukaan ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman merkitys vaihtelee eri diskurssien välillä. Pedagogisen johtamisen diskurssissa ryhmävasu nähtiin vahvassa roolissa pedagogiikan suunnittelussa, toteutuksessa, arvioinnissa ja kehittämisessä. Kasvatustiimin yhtenäisen toiminnan diskurssissa ryhmävasun merkityksellisyys näyttäytyi välineenä sekä yhdessä sovittujen toimintatapojen muodostumisessa että tiimin sisäiseen toimintaan liittyvissä keskustelussa. Oman osaamisen ja toiminnan reflektoinnin diskurssi toi esiin kriittistä näkökulmaa ryhmävasua ja käyttämistä kohtaan. Lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin vaa’ankieliasemassa olevia tekijöitä, jotka voivat joko auttaa tai hankaloittaa ryhmävasun laatimista. Tässä tutkimuksessa tunnistetut diskurssit ja niiden luomat merkitykset ryhmävasusta pedagogiikan toteuttamisen ja kehittämisen välineenä vaikuttavat tiivistyvän pedagogisen johtajuuden sisältöihin varhaiskasvatuksessa. Jatkossa ryhmäkohtaisesta varhaiskasvatussuunnitelmasta olisi tärkeä saada lisää tutkimustietoa , sillä ryhmävasun avulla voidaan tukea keskeisten varhaiskasvatuksen laatua koskevien tavoitteiden saavuttamista.
Keywords: varhaiskasvatuksen opettaja, ryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma, varhaiskasvatuksen pedagogiikka, pedagoginen johtaminen, diskurssianalyysi