Yyterin matkailun kestävyys: Tapaustutkimus luontomatkailun ja luonnonsuojelun yhteensovittamisesta - Koskinen, Laura (My University, 2025)
Tutkimukseni ydin muotoutuu luonnonsuojelun ja luontomatkailun synergisestä suhteesta, jota luonnehtii jännitteisyys eri arvojen välillä sekä kysymykset siitä, miten kasvavaan matkailuun reagoidaan, miten sitä hallitaan, ennakoidaan ja mitä toimenpiteitä tehdään käytännössä. Tutkimus keskittyy tarkastelemaan Yyterin alueen matkailun kestävän kehittämisen toteutumista rinnakkain luonnonsuojelullisten arvojen kanssa. Tutkimuksessa kartoitan, miten Yyterin alueen luonnonsuojelua ja luontomatkailua on kehitetty rinnakkain ja miten ne on sovitettu yhteen sekä mitä haasteita alueella esiintyy näiden kahden toimintamuodon yhteensovittamisessa. Tutkimukseni rajautuu Yyterin alueelle, sen matkailun kasvaessa ja kehittyessä viimeisen kymmenen vuoden aikana runsaasti sekä alueella yhdistyvien merkittävien suojeluarvojen vuoksi. Aineisto on kaksitasoinen, jossa ensin tarkastelen asiakirja- ja media-aineistoja lähiluvussa ja täydennän tätä aineistoa toteuttamalla asiantuntijahaastattelut valikoiduille henkilöille. Asiakirja-aineisto koostuu erilaisista kaavoista, selvityksistä sekä Satakunnan Kansan verkkolehdessä julkaistuista artikkeleista. Haastatteluaineisto koostuu haastatteluista, jotka toteutin Yyterin alueen kehittämisessä toimineille henkilöille eri sidosryhmistä. Haastattelujen tarkoituksena on syventää asiakirja-aineistoa ja antaa perusteellisempi kuva siitä, miten matkailun ja luonnonsuojelun yhteensovittaminen on toteutunut Yyterissä sekä mitä haasteita kehittämiseen liittyy. Tapaustutkimukselle ominaisesti tavoitteena on ymmärtää ja kuvailla tätä ilmiötä paikallisesti. Alueen luonnonsuojelun ja matkailun kehitys heijastaa sekä kansainvälisiä, että valtakunnallisia kehityssuuntia, mutta myös paikallistasolla koetut ympäristöä vaurioittaneet massatapahtumat ovat herättäneet syvemmän keskustelun alueen luontoarvojen turvaamisesta. Tärkeimpiä tekijöitä matkailun ja luonnonsuojelun yhteensovittamisessa ovat alueen kokonaisvaltainen kehittäminen, jossa korostuu yhteistyö eri toimijoiden kesken. Merkittävänä nähtiin lisäksi luontomatkailun ympäristökasvatuksellinen ulottuvuus alueen luonnonarvojen turvaamiseksi myös tulevaisuudessa.
Keywords: kestävä matkailu, luontomatkailu, luonnonsuojelu