Kun pörssin kevät koittaa, odotukset ovat nupullaan : Metaforat yleistajuistamisen välineinä Sijoittajaksi 7 päivässä -teoksessa - Pietilä, Petra (My University, 2024)
Tämä pro gradu -tutkielma syventyy kandidaatintutkielmassani (Elers 2022) käsiteltyyn aihepiiriin, sijoituskirjallisuudessa käytetyn talouskielen metaforiikkaan. Tarkastelen aihetta lähdealueittain Merja Mähkän ja Unna Lehtipuun (2020) Sijoittajaksi 7 päivässä -teoksen kautta. Kvalitatiivisen tutkimukseni päätavoitteena on selvittää laajemmin, millä tavoin taloustieteellisiä merkityksiä metaforisoidaan sekä minkälaisiin elämänalueisiin erityisesti sijoittaminen rinnastetaan. Luonteeltaan teoreettisessa tutkimuksessani käytän aineistona metaforisia ilmaisuja, jotka olen kerännyt Mähkän ja Lehtipuun kirjoittamasta sijoitusoppaasta. Viime vuosina teos on ollut alansa myydyimpiä tietokirjoja, ja tämän vuoksi pidän juuri kyseisen aineiston analysoimista tarpeellisena. Tutkielman tarkoituksena on esitellä teoksesta poimittujen metaforien lähdealueita eli jäsennystapoja, jotka rinnastuvat talouskieleen. Kandidaatintutkielmani tarjosi yleiskuvan lähdealueista, joiden analyysiin uppoudun tässä työssä tarkemmin. Koska työssäni tutkitaan sitä, minkälaisia merkityksiä taloudelle ja sijoittamiselle voidaan antaa metaforisten ilmaisujen avulla, se edustaa kielitieteellisesti kuvaannollisen kielenkäytön tutkimusta. Tarkempia alakäsitteitä ovat metaforat sekä lause- tai sanasemantiikka riippuen tarkasteltavasta kielen yksiköstä. Lähestymistapa on kognitiivinen. Käytänkin tutkimukseni kannalta olennaisin osin kognitiivisen metaforateoriaa, jonka kehittäjiä ovat George Lakoff ja Mark Johnson sekä Zoltán Kövecses. Kuten jo kandidaatintutkielmastani kävi ilmi, tutkimuksen tulokset osoittavat sijoitusoppaassa esiintyvien metaforien olevan käytännönläheisiä. Yleisimmät lähdealueet, ruoka ja juoma, liike, ihminen sekä luonto, rinnastuvat arkielämään. Abstraktia talouskieltä konkretisoidaan ja havainnollistetaan siis sellaisin konnotaatioin, jotka ovat oletettavasti tuttuja. Niiden avulla talouden maailmaa voidaan hahmottaa yleistajuisemmin. Tulokset jättävät kuitenkin vielä jatkotutkimuksen varaa esimerkiksi siltä osin, demokratisoivatko metaforat talousalan kieltä taloudellisen osallisuuden edistämisen kannalta.
Keywords: metafora, semantiikka, talousalan kieli, sijoittaminen