Sydänperäisen troponiini I:n korkean herkkyyden vieritestit - Uusitupa, Sanni (My University, 2024)
Sydäninfarkti on maailmanlaajuisesti yleisin kuolinsyy. Sen diagnosoinnissa hyödynnetään sydänperäisen troponiinin (cardiac troponin I, cTnI, tai T, cTnT) mittausta verinäytteestä. Diagnoosi on tärkeää saada nopeasti, joten troponiineille on pyritty kehittämään nopeasti toteutettavia, erityisherkkiä vieritestejä. Tutkielmassa esitellään kolme kliinisessä käytössä olevaa ja kolme viime vuosina kehitettyä vielä tutkimusvaiheessa olevaa korkean herkkyyden cTnI-testiä. Siemens ATELLICA VTLi hs-cTnI, LSI Medience PATHFAST hs-cTnI ja Quidel/Alere TriageTrue hs-cTnI ovat kaupallisia korkean herkkyyden vieritestejä cTnI:lle. Siemens ATELLICA VTLi -testissä mittaaminen perustuu optomagneettiseen biosensoriin, LSI Medience PATHFAST -testissä kemiluminesenssiin ja Quidel/Alere TriageTrue -testissä fluoresenssiin. Testit mahdollistavat cTnI:n mittaamisen kädessä pidettävällä tai pöydälle sopivalla laitteella 8–20 minuutissa 0,7–2,3 ng/l herkkyysrajalla. Viime vuosina cTnI:n vieritestaukseen on kehitetty AlGaAs/GaAs korkean elektroniliikkuvuuden transistoriin (high electron mobility transistor, HEMT) perustuva testi, mikrofluidiikkaan perustuva useaa merkkiainetta samaan aikaan mittaava testi ja pintatehostettuun Raman-sirontaan (surface-enhanced Raman scattering, SERS) perustuva kvantitatiivinen lateraalivirtaustesti. Testit pystyvät mittamaan cTnI-pitoisuuden 0,5–20 minuutissa 1,0–20,0 ng/l herkkyysrajalla. Nykyiset kaupalliset hs-cTnI-testit ovat toimivia, mutta testejä voi kehittää yhä paremmiksi. Tulevaisuudessa voisi olla mahdollista saada sydäninfarktin diagnosointiin testi, joka antaa tuloksen lähes saman tien. Testeillä voisi myös mitata useampaa sydäninfarktin merkkiainetta yhtä aikaa. Ylipäätään sydäninfarktin diagnosoinnissa hs-cTn-vieritestit tulevat todennäköisesti yleistymään.
Keywords: sydäninfarkti, vieritesti, troponiini, herkkä