“Nyt voin repiä pamflettini!” : Brittiläisten suffragettinäytelmien teemat ja vaikutuskeinot naisten äänioikeuden puolesta vuosina 1908–1914 - Paananen, Katja (My University, 2020)
Kampanja naisten äänioikeudenpuolesta kiihtyi Britanniassa 1900-luvulle tultaessa. Maltilliset naisasiajärjestöt saivat rinnalleen militantimpia järjestöjä, ja kampanjointikeinot monipuolistuivat. Samaan aikaan julkaistiin yhä enemmän naisten äänioikeuden puolesta kantaaottavia, poliittisia näytelmiä. Näillä propagandistisilla näytelmillä oli monia eri tehtäviä. Niillä pyrittiin vakuuttamaan yleisö naisten äänioikeuden tärkeydestä, mutta myös kommentoimaan vastapuolen käyttämiä argumentteja. Näytelmiä hyödynnettiin suffragettijärjestöjen varainkeruussa, ja ne käsittelivät laajasti naisten kokemia sosiaalisia ongelmia. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, millaisia teemoja brittiläiset suffragettinäytelmät käsittelivät, ja mitä vaikuttamisen keinoja näytelmissä käytetiin. Näytelmien keskeisiä teemoja, olivat suffragettien käymä kampanjointi naisten äänioikeudenpuolesta, naisten tekemä työ ja taloudellinen epätasa-arvo sekä seksuaalinen kaksinaismoralismi. Tutkielmassa nostetaan esiin kolme vaikuttamisenkeinoa: henkilöhahmojen hyödyntäminen ja vastakkainasettelu, huumorin käyttäminen näytelmissä ja sanojen merkitys uuden yhteiskunnan luomisessa.