Pelillistämisen hyödyntäminen verkkokaupan asiakkaan sitouttamisessa - Korpialho, Sari (My University, 2024)
Verkkokauppojen vahvistuva asema modernissa kaupankäynnissä on johtanut intensiiviseen kilpailuun asiakkaiden huomiosta. Pelillistäminen on noussut keskeiseen rooliin strategiassa, jonka avulla verkkokaupat voivat erottua kilpailijoista ja saavuttaa kilpailuetua. Se hyödyntää pelisuunnittelun periaatteita ja mekaniikkoja, luodakseen dynaamisemman ja mukaansatempaavan ostokokemuksen. Tutkielman keskeisenä tavoitteena on selvittää, mitkä ovat pelillistämisen elementit verkkokaupassa, ja miten pelillistämistä voidaan hyödyntää asiakkaiden sitouttamisessa. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että pelillistämisen elementtien käyttö ei ole yhtenäistä, vaan vaihtelee merkittävästi eri verkkokauppojen välillä. Yleisimpiä elementtejä, kuten pisteytystä, tasoja, saavutuksia, kilpailua ja palkintoja, havaittiin molemmissa tutkittavissa verkkokaupoissa. Tämä viittaa siihen, että nämä elementit ovat vakiintuneita ja tehokkaita tapoja parantaa käyttäjäkokemusta. Vaikka tutkimus osoittaa, että tiettyjä pelillistämisen elementtejä käytetään verkkokaupoissa, on tärkeää muistaa, että nämä elementit eivät ole staattisia ja niiden suunnittelu vaatii huolellista harkintaa. Jokaisen verkkokaupan liiketoimintamallin ainutlaatuiset ominaisuudet tulisi ottaa huomioon pelillistämisen strategiaa kehitettäessä. Tutkimus vahvistaa pelillistämisen keskeisen roolin verkkokaupan asiakkaiden vahvan sitoutumisen edistämisessä. Tulokset osoittavat, että pelillistäminen tarjoaa enemmän kuin pelkkiä mekanismeja asiakkaiden huomion kiinnittämiseen. Se luo syvällisiä tunnekokemuksia, jotka vaikuttavat merkittävästi asiakkaan ostokokemukseen. Kilpailut, palkinnot ja saavutukset nousevat esiin merkittävinä pelillistämisen elementteinä asiakkaiden sitouttamisessa. Näiden elementtien avulla voidaan rakentaa pelillisiä rakenteita, jotka motivoivat asiakkaita osallistumaan verkkokaupan toimintoihin säännöllisesti. Tutkimus vahvistaa pelillistämisen monipuolisen roolin verkkokauppojen työkaluna asiakkaiden sitoutumisen edistämisessä. Pelillistämisen elementtejä voidaan optimoida asiakasuskollisuuden tukemiseksi ja pitkäaikaisten asiakassuhteiden muodostamiseksi. Tämä voi johtaa merkittäviin liiketoimintahyötyihin.
Keywords: pelillistäminen, pelillistämisen elementit, verkkokauppa, asiakkaan sitouttaminen