Kokemuksia maaseudun, maa- ja metsätalouden digitalisaatiosta - Yli-Kauppila, Nicklas (My University, 2020)
Pro gradu -tutkielmani aiheena on digitalisaation kokemus maa- ja metsätalouden parissa. Digitalisaatio on yleistynyt erinäisissä tuotannollisissa prosesseissa ja on yleistymässä yhä kasvavassa määrin myös maa- ja metsätalouden parissa. Digitalisaation tuleminen ja käyttöönotto ei kuitenkaan ole ollut ongelmatonta, jonka takia kokemukset siitä vaihtelevat. Tämän takia tässä gradussa tärkeään asemaan nousee kokemus ja kokemuksen olemus. Tutkimukseni pääaineisto muodostuu Webropol-palvelulla kerätystä verkkokyselyaineistosta, jota analysoidaan ja verrataan niin tutkimuskirjallisuuteen kuin viimeisen parin vuoden aikaisiin uutismediassa vallinneisiin käsityksiin. Ne muodostavat viitekehyksen, jolla tässä gradussa niin selvennetään kokemuksien sisältöä kuin pohditaan syitä miksi verkkokyselynvastaajat ovat kokeneet siten, kuin he ovat kokeneet. Kokemuksista esiin nousi selviä yhteneviä linjoja, jotka olivat niin viitekehyksen mukaisia kuin siitä poikkeavia. Osaltaan tämä kuvaa kokemuksen yksilöllistä olemusta. Verkkokyselyaineiston ohella tutkin digitalisaation kehitystä, sen käytön muutosta ja sitä miten tuo muutos näyttäytyy maa- ja metsätalouden parissa. Digitalisaatiosta on tullut alkuperäisen termin käytön toteuduttua teknologinen prosessi, jota on sovellettu lähes kaikessa yritystoiminnassa myös maa- ja metsätaloudessa. Siitä on tullut teknologian kehitysprosessi, jossa pyritään yhä lisääntyvässä määrin innovoimaan uusia digitaalisen teknologian soveltamiskeinoja.
Keywords: Digitalisaatio,teknologia, kokemus, kokemuksentutkiminen, maatalous, metsätalous, innovaatio