Verenpaineen mittaaminen älypuhelimella - Paananen, Matilda (My University, 2025)
Kohonnut verenpaine on merkittävä kansanterveysongelma, mikä lisää terveysriskejä ja kuormittaa terveydenhuoltoa. Säännöllinen verenpaineen seuranta ja terveelliset elintavat voivat ehkäistä verenpaineen kohoamista haitalliselle tasolle. Tällä hetkellä seuranta perustuu kuitenkin pääasiassa lääkärin vastaanotolla tehtäviin mittauksiin. Älypuhelinpohjaiset mittausratkaisut voivat tarjota uudenlaisen ja saavutettavamman tavan verenpaineen säännölliseen seurantaan. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan, onko verenpaineen mittaaminen mahdollista pelkän älypuhelimen avulla sekä millaista tarkkuutta eri mittausmenetelmillä voidaan saavuttaa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Älypuhelimeen perustuvaa verenpaineen mittausta tarkastellaan tutkimalla kolmea keskeistä puettavien laitteiden teknologiaa: fotopletysmografiaa (PPG), seismokardiografiaa (SKG) ja venymäliuska-anturia. Tutkimustulokset osoittavat, että älypuhelimien sisäänrakennettujen sensorien, kuten PPG:n ja SKG:n, avulla on mahdollista kehittää vaihtoehtoinen menetelmä perinteisille olkavarsimittareille. Mittaustarkkuus ja käytettävyys riippuvat kuitenkin merkittävästi niin sensorien kuin käyttäjän suorittamien mittausten laadusta. Mittaustarkkuutta voidaan parantaa hyödyntämällä räätälöityjä sensoreita ja kehittyneempiä algoritmeja. Menetelmien validointi ja laajamittaisen käytettävyyden tutkiminen edellyttävät kuitenkin jatkotutkimusta.
Keywords: verenpaine, älypuhelin, PPG, SKG, venymäliuska -anturi