Verenpainetaudin geneettinen tausta - Vaura Felix; Niiranen Teemu (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Verenpainetaudin geneettisistä riskitekijöistä tunnetaan tällä hetkellä noin 20 harvinaista geenivaihtelua ja yli 1 400 yleistä pistemutaatiota, jotka yhdessä selittävät verenpaineen väestötason vaihtelusta noin 6 %. Yhden geenin aiheuttama sekundaarinen verenpainetauti on harvinainen mutta usein kliinisesti tunnistettavissa ja hoidettavissa oleva verenpainetaudin muoto. Valtaosa verenpainetaudin geneettisestä taakasta välittyy kuitenkin yleisten pistemutaatioiden kautta, joiden yhteenlaskettu vaikutus verenpainetaudin puhkeamisikään on jopa kymmeniä vuosia. Käyttövalmiit geenitietoa hyödyntävät työkalut vaativat silti vielä tuekseen kliinisiä tutkimuksia. Farmakogenomiikka, epigenetiikka ja sukupuolierojen tutkimus luovat uusia mahdollisuuksia verenpainetaudin genetiikan soveltamiselle.