Lähiesihenkilön tunneälyllisten puutteiden merkitys työntekijöiden vaihtuvuuteen asiantuntijaorganisaatioissa - Pitkänen, Vilma (My University, 2023)
Perinteisesti liike-elämän kiinnostus johtajuuteen on painottunut teknisiin teemoihin kuten talouteen, markkinointiin, ja strategiaan. Viimeisten vuosikymmenten aikana kiinnostus on kuitenkin alkanut suuntautua myös johtajuuden pehmeisiin puoliin kuten vuorovaikutustaitoihin. Aihepiirin tutkimus on osoittanut, että tunneäly on olennainen tekijä menestyksen ja suorituskyvyn taustalla. Tunneäly ja johtajuus linkittyvät vahvasti yhteen. Johtajuus on teemana kiehtonut ihmisiä jo satojen vuosien ajan; aluksi sodankäynnin ja politiikan kontekstissa ja myöhemmin myös liike-elämän ja esimerkiksi urheilun saralla. Myös mediassa ja esimerkiksi LinkedInissä nousee vahvasti esiin vaihtuvuus ja sen syyt. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia lähiesihenkilön tunneälyn puutteiden vaikutusta alaisten vaihtuvuuteen asiantuntijaorganisaatioissa. Tavoitteena on lisäksi ollut selvittää, miten lähiesihenkilön tunneäly ilmenee alaisten näkökulmasta työyhteisössä sekä positiivisessa, että negatiivisessa mielessä. Tutkimuksen tarkoituksena on avata tunneälyn merkitystä yhtenä johtamisen kriittisistä elementeistä ja tarjota haastateltavien alaisten näkökulmasta innovoituja keinoja tunneälyn huomioimiseen ja sen kehittämiseen esimiestyössä. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja se toteutettiin puolistrukturoitujen teemahaastatteluiden avulla. Tutkimuksen tulosten mukaan lähiesihenkilön tunneälyn puutteiden vaikutus koettiin hyvin intensiivisesti. Se aiheutti monille jopa syvää henkistä pahoinvointia kuten ahdistusta tai itsetunnon heikkenemistä. Monelle haastateltavalle aihe oli edelleen hyvin tunteellinen negatiivisessa mielessä, vaikka organisaatiosta lähdöstä olisi kulunut jo pidempi aika. Useassa tapauksessa esihenkilön tunneälyn puute oli myös yksittäinen selkeä syy, miksi päätös lähteä organisaatiosta oli syntynyt. Tämän tutkimuksen tulokset ovat monelta osin samankaltaisia aiempien tutkimusten kanssa siinä, että tunnetaidot parantavat esihenkilöiden ja alaisten välisiä suhteita. Ne myös mahdollistavat parempaa alaisen organisaatiositoutumista ja pienentävät vaihtuvuutta. Esihenkilön tunnetaitojen merkitys koettiin erittäin voimakkaasti. Jokainen tutkimukseen osallistuneista henkilöistä koki, että oman lähiesihenkilön tunneälylliset taidot vaikuttavat organisaatioon sitoutumiseen ja sitä kautta aiheuttavat osaltaan vaihtuvuutta.
Keywords: tunneäly, vaihtuvuus, sitoutuminen, empatia