Robottikirurgia hysterektomiassa - Säilä, Maria (My University, 2025)
Robottikirurgian kehitys on mullistanut monia kirurgisia toimenpiteitä, ja erityisesti gynekologisessa kirurgiassa da Vinci -robottijärjestelmä on saavuttanut laajan käyttöönoton. Tämä kirjallisuuskatsaus tarkastelee da Vinci -avusteisen hysterektomian hyötyjä ja haasteita verrattuna perinteisiin kirurgisiin menetelmiin teknologisesta näkökulmasta. Tutkielmassa analysoidaan robottikirurgian teknisiä ominaisuuksia, kuten liikkuvuutta, haptista palautetta ja tekoälyavusteista ohjausta, sekä niiden vaikutusta kirurgiseen tarkkuuteen ja tehokkuuteen. Lisäksi arvioidaan robottikirurgian vaikutuksia potilaiden toipumiseen ja leikkaustuloksiin sekä verrataan da Vinci -avusteisen hysterektomian etuja ja rajoitteita avoimeen ja laparoskooppiseen hysterektomiaan. Tutkimus perustuu kattavaan kirjallisuusanalyysiin, jossa hyödynnetään aikaisempia tutkimuksia ja tieteellisiä artikkeleita. Tulosten perusteella da Vinci -avusteinen hysterektomia tarjoaa merkittäviä etuja perinteisiin menetelmiin verrattuna, kuten vähentyneen leikkaustrauman, nopeamman toipumisajan ja paremman tarkkuuden. Toisaalta sen haasteina ovat korkeat kustannukset, pitkät oppimisprosessit ja rajoitettu haptinen palaute. Tämä tutkielma tarjoaa kattavan katsauksen da Vinci -robottiavusteisen hysterektomian teknologiseen merkitykseen ja kehitykseen osana modernia gynekologista kirurgiaa.
Keywords: hysterektomia, robottikirurgia, telekirurgia, tekoäly