Kapsaisinoidien määritysmenetelmien vertailua - Louhelainen, Janita (My University, 2024)
Tutkielmassa pohditaan määritysmenetelmien soveltuvuutta opetukseen perusopetuksessa sekä lukio-opetuksessa. Kapsaisinoideja on tutkittu jo vuodesta 1912, jolloin chililajikkeiden tulisuutta määritettiin suutuntumalla. Tässä tutkielmassa esitellään kolme erilaista kapsaisinoidien määritysmenetelmää: kolorimetrinen analyysi, spektroskopinen karakterisointi sekä korkean erotuskyvyn nestekromatografia eli HPLC. Kolorimetrisessa analyysissa tarkastellaan silmin havaittavia reaktioita sekä analysoidaan kapsaisnoidien pitoisuuksia. Spektroskopisessa karakerisoinnissa tarkastellaan kapsaisinoidipitoisuuksia muun muassa ohutkerroskromatografian avulla, ja korkean erotuskyvyn kromatografia keskittyy pitoisuuksien määrittämiseen käänteisfaasi HPLC:tä hyödyntäen. Kokeellisen työn oppimistuloksia analysoitiin esimerkiksi teettämällä testejä ennen ja jälkeen kokeellisen työjakson.
Keywords: kapsaisinoidit, kokeellinen työskentely, opetus