Muotiblogien artikkelityypit ja niiden rakennepiirteet - Tervonen, Karoliina (My University, 2020)
Tarkastelen pro gradu -tutkielmassani muotiblogien artikkelityyppejä ja erittelen näiden artikkelityyppien rakennepiirteitä. Tutkimukseni on jatkoa kandidaatintutkielmalleni (Posti 2018) ja tuo aiheeseen uutta näkökulmaa tarkastelemalla artikkelityyppejä laajemman aineiston avulla. Tutkimukseni kuuluu tekstintutkimuksen alaan ja on luonteeltaan laadullinen. Analyysimenetelmäksi olen valinnut teoriaohjaavan sisällönanalyysin. Tutkimusaineisto on kerätty muotiblogeista Sara Tickle, Pupulandia, Annika Ollila, Alexa Dagmar ja Linda Juhola. Kunkin kirjoittajan blogista olen valinnut tutkimukseeni kymmenen viimeisintä artikkelia, eli tutkimusaineistoni koostuu yhteensä viidestäkymmenestä artikkelista. Aineistoartikkelit on julkaistu aikavälillä 28.8.–14.10.2019. Tutkimukseni tuloksena aineistostani on luotettavasti erotettavissa kuusi eri artikkelityyppiä: KAUPALLISET YHTEISTYÖT, LISTAUKSET, MUOTIA JA KUULUMISIA KÄSITTELEVÄT ARTIKKELIT, MEDIAKANAVIA MAINOSTAVAT ARTIKKELIT, KOLLAASIT ja HENKILÖKOHTAISTA ELÄMÄÄ KÄSITTELEVÄT ARTIKKELIT. Kullekin artikkelityypille on hahmoteltu ominainen rakenneskeema niiden rakennepiirteiden, koherenssin ja topiikin pohjalta. Rakennepiirteitä tarkastellessani olen kiinnittänyt huomiota sekä tekstin kielellisiin että kielenulkoisiin ominaisuuksiin. Analysoimiani kielellisiä ominaisuuksia ovat artikkeleiden otsikkotyyppi, tekstikappaleiden pituus ja sommittelu, tekstityypit sekä tyyli, kuten affektisten ilmausten käyttö. Tarkastelemiani tekstin kielenulkoisia ominaisuuksia taas ovat artikkeleiden sisältämät mainonnan muodot sekä kuvituksen määrä ja sommittelu. Kaikkien artikkelityyppien rakenneskeemoille on yhteistä, että otsikkoa seuraa tyypillisesti yksi kuva ja yhdestä kahteen tekstikappaletta. Mahdollinen muu kuvitus ja tekstikappaleet vuorottelevat tämän jälkeen. Rakenneskeemaltaan muista poikkeaa eniten LISTAUKSET, joille on ominaista lyhyiden tekstikappaleiden asettelu allekkain listan muotoon. Artikkelityyppejä keskeisesti erottavia tekijöitä ovat kielenulkoiset ominaisuudet, kuten mainonnan muoto ja kuvituksen määrä. Monipuolisinta mainontaa sisältävät MUOTIA JA KUULUMISIA KÄSITTELEVÄT ARTIKKELIT. Kuvitusta taas sisältävät eniten KAUPALLISET YHTEISTYÖT ja vähiten MEDIAKANAVIA MAINOSTAVAT ARTIKKELIT sekä KOLLAASIT. Artikkelityyppejä erottavat toisistaan myös kielelliset ominaisuudet, kuten tekstityyppien määrä ja affektisten ilmausten käyttö: eniten eri tekstilajityyppejä sisältävät KAUPALLISET YHTEISTYÖT ja affektisten ilmausten käyttöä taas LISTAUKSET. Tutkimukseni tarjoaa tuoretta näkökulmaa muotiblogiartikkeleiden tyypittelyyn ja antaa uutta tietoa kullekin artikkelityypille ominaisesta rakenteesta. Muotiblogigenre kuitenkin elää ja muuttuu jatkuvasti, ja laajemmalla aineistolla artikkelityyppejä on varmasti mahdollista löytää vielä useampia. Jatkotutkimus on siten mahdollista ja jopa suotavaa muotiblogien artikkelityyppien mahdollisimman totuudenmukaisen variaation selvittämiseksi.
Keywords: muotiblogit, muotiblogiartikkelit, tekstintutkimus, tekstilajitutkimus