Maassa maan tavalla vai rikkautta kulttuurien moninaisuudesta? : Tutkimus turkulaisten monikulttuurisuusasenteista sekä niiden suhteesta Turussa tehtyyn monikulttuurisuuspolitiikkaan - Hannula, Minna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielmassa selvitetään, millaisia monikulttuurisuusnäkemyksiä Turun alueen asukkailla on, ja vertaillaan niitä alueella tehtyyn monikulttuurisuuspolitiikkaan. Väestön näkemyksiä havainnoidaan maahanmuuttoa koskevasta ryhmäkeskusteluaineistosta, jota analysoidaan kvalitatiivisen sisällönanalyysin keinoin. Sisällönanalyysi toteutettiin myös valituille virallisille kotouttamista ja maahanmuuttoa käsitteleville dokumenteille, joista tarkasteltiin alueella tehtyä politiikkaa. Kaikki aineistoista tehdyt havainnot sijoitettiin eri monikulttuurisuusteorioihin perustuviin kategorioihin, jotka yhdessä muodostivat analyysirungon. Analyysi rakentui teorialähtöiseksi, sillä kirjallisuusosuudessa esitelty monikulttuurisuusteorioiden kenttä antoi tutkielmalle vahvan teoriapohjan. Tutkielmassa huomioidaan sekä monikulttuurisuuteen myönteisesti suhtautuvat teoriat että monikulttuurisuutta vastustavat teoriat. Tutkielmassa havaittiin, että keskeisin keskusteluaineistoa ja ohjelmia yhdistänyt tekijä oli paternalistisen kollektivismin hyväksyntä – ie. näkemys siitä, että valtiolla ja kunnilla on vastuu kulttuuristen vähemmistöjen yhteiskunnallisen yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Tärkein aineistoja erottanut tekijä oli nationalististen kannanottojen määrä: keskusteluaineistossa niitä oli runsaasti, ohjelmissa ei lainkaan. Aineistot erosivat toisistaan kontekstiltaan ja tyyliltään, mikä teki niiden keskinäisestä vertailusta haastavaa. Joka tapauksessa analyysin tuloksista voi päätellä, että valtiolta odotetaan aktiivista kotouttamispolitiikkaa sekä keskusteluaineistossa että virallisissa dokumenteissa.