Raman spektroskopia työkaluna syöpäsolujen tunnistuksessa - Nurmi, Niko (My University, 2025)
Tämän tutkielman tarkoituksena on havainnollistaa Raman spektroskopian hyötyjä ja käyttöä biomolekyylien ja lääketieteellisenä tutkimusmenetelmänä. Erityisesti keskitymme syöpäsolujen tehokkaaseen ja nopeaan tunnistamiseen Raman spektroskopian avulla, kun kyseessä on montaa eri partikkelia omaava näyte, josta mahdolliset syöpäsolut ja patogeenit on tunnistettava. Käsittelemme Raman spektroskopian ja sironnan perusperiaatteita, sekä edellä mainittuja spektroskopian eri muotoja ja näistä saatujen tulosten tulkintaa data-analytiikan keinoin. Syöpä on edelleen yksi vakavimmista sairauksista, jota esiintyy ympäri maailmaa, ja se on yleisin kuolemaan johtava sairaus. Kuitenkin selviytymisprosentti kasvaa huomattavasti, jos syöpä voidaan tunnistaa jo sen varhaisessa vaiheessa. Selviytymisprosentti korreloi vahvasti syövän leviämisasteeseen. Syöpää voidaan tutkia erilaisilla spektrooskopisilla menetelmillä, joille kaikille yhteistä on hyvä sensitiivisyys biologisia näytteitä tutkittaessa. Hyvä sensitiivisyys on tärkeä osa tutkimusmenetelmää, jotta biokemialliset erot voidaan erottaa näytteestä, kuten erilaisten solujen pintaproteiinit, joiden kautta mahdollinen patogeeninen solu voidaan tunnistaa.