Vapaaehtoistoimijan sitoutuminen urheiluorganisaatioon : tavoitteiden kohtaamista, hyötyä vai velvollisuudentunnetta? - Tuomi, Joonas (My University, 2020)
Vapaaehtoistoimijat ovat elintärkeitä suomalaisten urheiluorganisaatioiden jokapäiväisessä toiminnassa. Ilman vapaaehtoisia ei suurinta osaa suomalaisista urheiluseuroista olisi pystyssä, on kyse sitten joukkue- tai yksilöurheilusta. He ovat voimavara, joka mahdollistaa tuhansien lasten ja nuorten liikkumisen. Urheiluorganisaatiossa toimiminen tuo myös arvoa vapaaehtoisen elämään. Vapaaehtoistoiminnassa ylläpidetään sosiaalisia suhteita ja koetaan yhteisöllisyyttä, jota muualta ei löydä. Tämän tutkimuksen aiheena on vapaaehtoisten sitoutuminen urheiluorganisaatioon. Tarkoituksena on ymmärtää niitä syitä miksi vapaaehtoiset sitoutuvat urheiluorganisaatioon ajallisesti sekä työpanoksellisesti vuodesta toiseen ilman korvausta. Tutkimuskysymyksenä on: ”Mikä sitouttaa vapaaehtoistoimijoita suomalaisissa urheiluorganisaatioissa?” Alakysymysten avulle pyrittiin löytämään ovatko nämä sitoutumisen syyt tunnepitoisia, velvollisuuteen nojaavia, hyödyn saamista vai jotain muuta. Tässä tutkielmassa käytettiin laadullista tutkimusmenetelmää. Aineiston keruun tapana oli puolistrukturoidut teemahaastattelut ja haastateltavia oli kahdeksan. Analyysivaiheessa käytettiin teoriapohjaista teemoittelua. Tutkimuksessa selvisi, että vapaaehtoisten suurimpia syitä sitoutumiseen ovat emotionaalinen kiintyminen, yhteisöllisyys sekä varsinkin organisaation arvojen ja tavoitteiden kohtaaminen yksilön omien kanssa. Arvojen, tavoitteiden yhteisöllisyyden sekä emotionaalisten siteiden merkitys korostuu vapaaehtoistyössä, koska sitoutumisesta ei saa materiaalista hyötyä. Aikaisempaan tutkimuskirjallisuuteen peilatessa koki vapaaehtoistyöntekijät samankaltaista sitoutumista organisaatioon, kun organisaatiositoutumisen tutkimuksessa on aikaisemminkin esitetty. Haastateltavia oli useammasta eri urheiluorganisaatiosta, mutta tuloksia ei voi yleistää, sillä ne kuvaavat vain pientä osaa suomalaisista vapaaehtoistoimijoista. Jatkotutkimuksissa voidaan tutkia sitouttamista johdon puolelta urheiluorganisaatioissa tai esimerkiksi seuran läsnäoloa paikallisesti ja sen vaikutusta vapaaehtoisten määrään.
Keywords: vapaaehtoistyö, urheilu, organisaatiot, urheiluseurat, sitoutuminen