Lean-ajattelun implementointi palveluyrityksissä : Case finanssialan yritys - Suojanen, Petra (My University, 2019)
Lean on ollut yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä suuntauksista yritysten toiminnan kehittämisessä. Vuosien varrella Lean on laajentunut japanilaisesta tuotantomenetelmästä abstraktimman tason johtamisfilosofiaksi. Lean-ajattelua on alettu soveltaa teollisuudenalan tuotantoyritysten lisäksi myös palveluorganisaatioissa. Siitäkin huolimatta yhä suurin osa Leanin käyttöönottoprojekteista epäonnistuu. Aiempi tutkimus Leanin soveltamisesta on keskittynyt suurilta osin tuotantoyrityksiin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella Lean-ajattelun implementointia palveluyrityksissä ja selvittää, mitkä tekijä vaikuttavat Leanin käyttöönottoprojektien onnistumiseen. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena toiminta-analyyttisella tutkimusotteella. Tutkimusmetodina käytetään tapaustutkimusta ja tutkimuksen case-yritys on Suomessa toimiva finanssialan yritys. Tutkimuksessa tarkastellaan case-yrityksessä vuonna 2016 toteutettua Lean-projektia. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu case-yrityksessä toteutetuista teemahaastatteluista sekä yrityksestä saaduista projektimateriaaleista. Lisäksi tutkimuksessa on hyödynnetty myös aiempaa tutkimusta sekä kirjallisuutta. Case-yrityksen Lean-projekti koettiin lyhyellä aikavälillä onnistuneeksi, koska siinä saavutettiin projektille asetetut tavoitteet. Tutkimuksessa havaittiin, että Lean-projektien onnistumiseen vaikuttavat useat eri tekijät. Lean-projektien onnistumiseen vaikuttavat muun muassa palvelualan ja yrityksen toimialan ominaispiirteet sekä projektin lähtötilanne. Palveluyrityksissä korostuu inhimillisten tekijöiden, kuten henkilöstön koulutuksen ja osallistamisen, vaikutus. Lisäksi case-yrityksessä projektijohtamisen roolia pidettiin merkittävänä Lean-projektin onnistumiseen vaikuttavana tekijänä. Sen sijaan Leanin hyötyjen mittaaminen koettiin haastavaksi, mikä vaikeutti projektin täsmällistä arviointia. Pitkällä aikavälillä projekti koettiin osittain epäonnistuneeksi, koska Lean ja jatkuva kehittäminen eivät olleet riittävästi osana yrityskulttuuria. Tutkimuksen johtopäätöksenä todetaan, että Leanin ja jatkuvan kehittämisen kulttuurin toteutuminen pitkällä aikavälillä edellyttävät sekä rakenteiden ja mekanismien muutosta, että konkreettisia henkilöstöjohtamisen toimia, joilla varmistetaan muutoksen jatkuvuus myös pidemmällä aikavälillä.
Keywords: Lean, Lean-ajattelu, Lean-palvelu, prosessijohtaminen