Urheilu loi taistelijoita ja valveutuneita kansalaisia. Ajankuvia urheilun ja talvisodan vuorovaikutuksesta Turun Sanomien liberaalisessa linjassa - Westerberg, Jan (Turun yliopisto/Poliittinen historia, 2025)
Talvisota vaikutti suomalaisen yhteiskunnan kaikkiin aloihin. Vaikutukset olivat moninaisia myös liikuntaan ja urheiluun. Tämä artikkeli tarkastelee Turun Sanomien liikuntaa ja urheilua käsitteleviä kirjoituksia talvisodan aikana. Kirjoitukset kuvaavat talvisodan vaikutusta liikunnan ja urheilun yhteiskunnalliseen asemaan. Toisaalta vaikutus on myös päinvastainen, eli liikunnalla ja urheilulla nähtiin olevan vaikutusta sodankäyntiin. Urheilua käytettiin talvisodan aikana Suomen kansainvälisen vaikuttamisen keinona. Tästä esimerkkeinä olivat kansainväliset kilpailut ja ”urheilulähettilästoiminta”. Sodan vaikutuksia liikuntaan ja urheiluun kuvataan ajan kirjoituksissa pääsääntöisesti asiapitoisesti, ilman kärkeviä kannanottoja. Luontevaa oli välittää tieto kansalle esimerkiksi peruuntuneista tapahtumista. Liikunnan ja urheilun vaikutusta sotaan, esimerkiksi puolustuskuntoisuuden rakentajana, käytetään taas aiheena kansan mielialaan vaikuttamisessa. Maanpuolustushengen kohottamisessa urheilua koskevat kirjoitukset pitivät korkeaa profiilia. Myös yksittäisten urheilijoiden roolia ja suorituskykyä rintamalla korostettiin. Kotimainen lehdistö oli keskeisessä osassa liikunnan ja urheilun kulttuurillisen resilienssin vaalijana talvisodan aikana. Artikkelissa kuvataan, missä määrin aihepiirin teemoista kirjoitettiin eri vaiheissa sotaa.