X-kromosomin ja sukupuolen vaikutukset aivoissa - Järvenpää, Ilona (My University, 2026)
Ikääntyneiden miesten aivojen on havaittu olevan biologisesti vanhempia verrattuna naisten aivoihin. Tämä näkyy esimerkiksi miesten aivojen heikompana metaboliana ja epigeneettisinä muutoksina. X- kromosomi sisältää runsaasti aivoissa vaikuttavia geenejä. X-kromosomissa sijaitsevien geenien säätelyn eroavaisuudet ovat yksi suuri syy eroihin ikääntyneiden aivoissa. Koska naisella on kaksi X- kromosomia, toinen niistä inaktivoituu, jotta sukupuolten välinen ero geeniannoksessa olisi pienempi. Inaktivaatio ei kuitenkaan ole täydellistä, vaan osa inaktivoituneenkin X-kromosomin geeneistä pääsee ekspressoitumaan. Ikääntyessä inaktivoitumista pakenevien geenien osuus muuttuu, ja monilla näillä geeneillä on hidastava vaikutus naisten aivojen ikääntymiseen. Se, kummalta vanhemmalta X- kromosomi on peritty vaikuttaa myös geenien ekspressioon epigeneettisen säätelyn takia. Lisäksi X- kromosomissa sijaitsee geenejä, joiden tuottamat proteiinit voivat säädellä autosomeissa sijaitsevien geenien ekspressiota. Erilaisissa geenitutkimuksissa X-kromosomi on monesti jätetty huomioimatta, koska sen poikkeavien ominaisuuksien takia analyysi on monimutkaisempaa. Sen geenien tutkiminen esimerkiksi neurodegeratiivisten sairauksien yhteydessä voi kuitenkin paljastaa uusia selityksiä erilaisille taudinkuville miesten ja naisten välillä.
Keywords: X-kromosomi, X-kromosomin inaktivaatio, aivot, ikääntyminen, neurodegeneratiiviset sairaudet