Vuokrahenkilöstön perehdyttäminen työpaikoilla : Case: Henkilöstöpalvelualan yritys - Hiirikoski, Nelli (My University, 2023)
Tutkimuksessa tarkastellaan vuokrahenkilöstön työhön perehdyttämisen toteutumista työpaikoilla. Lisäksi tarkastellaan vaikuttavatko eri taustatekijät perehdytyskokemuksiin. Tutkimus on toteutettu monimenetelmätutkimuksena, jossa hyödynnetään määrällistä regressioanalyysiä sekä laadullista teemoittelua. Tutkimuksen aineistona toimii vuokratyöntekijöillä toteutettu kyselytutkimus (N = 96). Tutkimuksen teoreettiset lähtökohdat nojaavat vuokratyön ja perehdyttämisen tutkimuksiin. Tutkimuksessa selvisi, että sukupuoli on yhteydessä työyhteisöön ja organisaatioon perehtymisessä sekä työturvallisuuteen perehdyttämisessä. Myös ketjuyrityksissä työskentely oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä työturvallisuuden parempiin perehdytyskokemuksiin. Tutkimuksen muut taustatekijät, kuten ikä, työkokemus ja työn kesto eivät olleet yhteydessä vuokratyöntekijöiden kokemuksiin perehdytyksestä. Perehdytyksen toteuttamista selvitettiin neljästä näkökulmasta, joista muut näyttivät toteutuvan työpaikoilla suhteellisen hyvin lukuun ottamatta työturvallisuutta. Tutkimuksen lopuksi tuloksia tarkastellaan tutkimuskirjallisuuden valossa. Tulokset haastavat kehittämään perehdytystä henkilöstövuokrauksessa. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että vuokratyöntekijöillä voisi tulevaisuudessa olla tarvetta ennakkoperehdytykselle ja -materiaalille.
Keywords: henkilöstövuokraus, vuokratyö, perehdytys, perehdyttäminen