Kestävän kehityksen kvantitatiiviset arviointimenetelmät tulevaisuudentutkimuksessa - Vehmas Jarmo; Luukkanen Jyrki (Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, 2025)
Tässä artikkelissa luodaan katsaus Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa kehitettyihinkestävän kehityksen arviointimenetelmiin. Dekompositioanalyysi ja sitä varten kehitetytlaskentamenetelmät ovat toimineet lähtökohtana ASA-lähestymistavalle (Advanced Sustainability Analysis), ja näiden pohjalta on edelleen kehitetty kokonaan uusia menetelmiä kuten esimerkiksi Kestävän kehityksen ikkuna (Sustainability Window, SuWi-analyysi), LINDA-mallintaminen (Long-term Integrated Development Analysis) ja synergia/trade-off-analyysi. Näistä erityisesti LINDA on tarkoitettu erilaisten skenaarioiden laatimiseen, mutta muitakin Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa kehitettyjä menetelmiä voidaan käyttää esimerkiksi trendianalyysiin perustuvien kvantitatiivisten skenaarioiden laatimisen lähtökohtana. Metodologista kehitystyötä on harjoitettu Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimushankkeissa, ja kehitystyö jatkuu edelleen.
Tulevaisuudentutkimus tutuksi – Perusteita ja menetelmiä