Yläkouluikäisten matemaattiseen suoriutumiseen yhteydessä olevia tekijöitä sekä yhteyden riippuvuus sukupuolesta : aiempi matemaattinen suoriutuminen, lukutaidot, kotitausta ja kouluviihtyvyys - Lappalainen, Elina (My University, 2021)
Tutkimusten mukaan monet tekijät vaikuttavat matemaattiseen suoriutumiseen. Näihin tekijöihin sisältyy ulkoisia taustatekijöitä, tunnepuolen tekijöitä sekä yksilön kognitiiviset taidot ja muu osaaminen. Riippuen tekijästä, vaikutus matemaattiseen suoriutumiseen voi olla joko positiivista tai negatiivista. Tässä tutkielmassa perehdyttiin siihen, millainen yhteys aiemmalla matemaattisella suoriutumisella, lukutaidoilla, sosioekonomisella taustalla ja kodin tuella sekä kouluviihtyvyydellä on yläkouluikäisten matemaattiseen suoriutumiseen. Lisäksi tutkittiin, onko sukupuolten välillä eroa siinä, millaisia yhteyksiä näiden tekijöiden ja matemaattisen suoriutumisen välillä on. Vaikka aihetta on tutkittu laajasti, harva tutkimus on tarkastellut näiden tekijöiden yhteyden riippuvuutta sukupuolesta. Tutkielman aineistona käytettiin valmista aineistoa, joka on kerätty pitkittäistutkimuksena peruskoululaisilta kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Tutkimuksen mittareina on käytetty matemaattista suoriutumista mittaavia KTLT-testejä, lukutaitoja mittaavaa nuorille ja aikuisille suunnattua lukivaikeuksien seulontamenetelmää, vanhempien ja nuoren välistä kommunikointia kuvaavaa PACS-mittaria sekä kouluviihtyvyyttä mittaavaa MASA-tutkimuksen Asenne-mittaria. Aineisto analysoitiin määrällisin menetelmin ja analyysissa käytettiin SPSS-tilastointiohjelmaa. Tutkimuksen tulosten perusteella aiempi matemaattinen suoriutuminen, lukutaidot, äidin koulutustaso sekä koettu opettajien arvostus ovat yhteydessä yläkouluikäisen matemaattiseen suoriutumiseen. Sosioekonomista taustaa mittaavien isän koulutustason ja perherakenteen sekä kotoa saadun keskustelutuen yhteyttä matemaattiseen suoriutumiseen ei kuitenkaan löytynyt. Yhteyttä ei myöskään löytynyt kouluviihtyvyyttä mittaavien summamuuttujien ”tyytyväisyys omaa koulua kohtaan” ja ”hyväksytyksi tuleminen” osalta. Lukutaitojen yhteyttä tarkasteltiin kolmen lukutaitoja mittaavan testin avulla, joista kahden, luetun ymmärtämisen ja erota sanat toisistaan –testin, todettiin olevan yhteydessä matemaattiseen suoriutumiseen. Löydetyt yhteydet tai niiden puute olivat lähes kaikkien tekijöiden osalta samankaltaisia sekä tytöillä että pojilla. Poikkeuksena oli perherakenne, jonka yhteys matemaattiseen suoriutumiseen oli sukupuolten välillä erilaista. Tulosten mukaan tytöt, jotka asuvat kummankin biologisen vanhempansa kanssa, suoriutuvat matemaattisesti paremmin kuin muunlaisissa perheissä asuvat. Pojilla yhteys on päinvastainen.
Keywords: matemaattinen suoriutuminen, sukupuoli, lukutaidot, sosioekonominen tausta, kouluviihtyvyys