Kiertotalous-sanan semanttiset kehykset ja diskurssit Helsingin Sanomien teksteissä - Läärä, Hilla (My University, 2020)
Tutkimus on kehyssemanttinen ja diskurssianalyyttinen tutkimus kiertotalous-sanan käytöstä Helsingin Sanomien teksteissä. Tutkimus on osa valtakunnallista ja monitieteistä Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston tukemaa CICAT2025-hanketta, jossa tutkitaan kiertotaloutta ilmiönä ja kiertotalouteen siirtymistä vauhdittavia tekijöitä, kuten kieltä. Tutkimuksessa analysoidaan, minkälaisia semanttisia kehyksiä kiertotalous-sanan ympärille rakentuu sekä minkälaisissa diskursiivisissa yhteyksissä sana esiintyy Helsingin Sanomien media-aineistossa. Näiden kysymysten avulla selvitetään, minkälaisia merkityksiä eri kehykset tuottavat kiertotalous-sanalle ja miten mediatekstien diskursiivinen konteksti vaikuttaa sanan tulkintaan. Diskursiivisia sanan tulkintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi se, miten kielen avulla on kuvattu asioita ja minkälaisia toimijoita ja valtasuhteita teksteissä esiintyy. Tutkimuksen teoreettisena pohjana toimivat kognitiivinen sanasemantiikka ja Norman Fairclough’n kehittämä kriittinen diskurssianalyysi. Lisäksi tutkimuksessa taustoitetaan mediatekstien erityispiirteitä diskursiivisina alustoina. Tutkimusaineisto koostuu Helsingin Sanomien vuoden 2019 teksteistä, joissa esiintyy sana kiertotalous. Aineistosta on tehty kehysluokitus kiertotalous-sanan lähikontekstin perusteella. Analyysin perusteella löytyneitä kehyksiä on viisi: talousmallin, jätehuollon, uusiokäytön, tehokkaan tuotannon ja sosiaalisen järjestelmän kehykset. Lisäksi aineistossa on esiintymiä, joissa kiertotalous-sanan ympärille ei rakennu semanttista kehystä, vaan sana toimii määritteenä määrittämässä tekstin toimijoita ja asioita, tai se vain mainitaan aihekokonaisuutena ohimennen. Tutkimuksen perusteella Helsingin Sanomien mediateksteissä kiertotalous esiintyy pääsääntöisesti talousmallin kehyksessä, mutta muiden kehyksien esiintymät osoittavat, että sanan tulkinta ei ole yksiselitteisesti vakiintunut. Kiertotalous on uusi megatrendi, josta puhutaan eri aihepiirien teksteissä. Siksi myös sanan kiertotalous merkitys määrittyy eri tavoin eri konteksteissa. Sanan tulkinnat muodostuvat dynaamisesti aihepiirin, kirjoittajan luoman kehyksen ja lukijan vuorovaikutuksessa.
Keywords: kiertotalous, kehysanalyysi, sanasemantiikka, diskurssianalyysi, media