Jäljitettävät ja älykkäät toimitusketjut elintarvikealalla - Summanen, Miika (My University, 2026)
Elintarvikealan toimitusketjut ovat kriittisiä ruokaturvan ja talouden kannalta, mutta niiden monimutkainen ja globaali luonne altistaa ne häiriöille. Väestönkasvu, digitalisaatio ja kulutustottumusten muutos lisäävät painetta kehittää toimitusketjuja, jotka ovat läpinäkyviä, jäljitettäviä ja tehokkaita. Teknologian rooli korostuu tässä murroksessa, sillä tietojärjestelmät ja automaatioratkaisut nähdään keskeisinä keinoina parantaa resilienssiä ja vähentää hävikkiä. Tutkielma rajautuu tarkastelemaan teknologisia ratkaisuja ja niiden käyttöönottoon liittyviä haasteita elintarvikealan toimitusketjuissa. Tutkimuskysymykset olivat: Mitä tietojärjestelmiä ja teknologioita hyödynnetään elintarvikealan nykyisissä ja tulevissa toimitusketjuissa? Miten nämä ratkaisut vaikuttavat toimitusketjujen resilienssiin, jäljitettävyyteen ja tehokkuuteen? Mitä mahdollisuuksia tai haasteita teknologian käyttöönotto luo alan toimijoille? Näiden kysymysten avulla tutkielma pyrkii muodostamaan kokonaiskuvan siitä, miten teknologia muuttaa toimitusketjujen hallintaa ja millaisia esteitä sen laajamittaiselle hyödyntämiselle on. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena Scopus- ja Google Scholar -tietokannoista sekä täydentävänä markkinakatsauksena ERP-järjestelmien toimittajien verkkosivuilta. Hakustrategia perustui alan keskeisiin käsitteisiin, ja lopulliseen analyysiin valittiin 25 lähdettä, jotka täyttivät relevanssi- ja laatuvaati- mukset. Lisäksi hyödynnettiin Statistan tilastoaineistoa alan trendeistä ja markkinanäkymistä. Aineisto tarjosi sekä teoreettisen että käytännön näkökulman teknologioiden rooliin ja käyttöönoton esteisiin. Keskeisiä ratkaisuja ovat toiminnanohjausjärjestelmät, varastonhallintajärjestelmät ja päätöksenteontukijärjestelmät, joita täydentävät IoT-laitteet, RFID-teknologia, sensoriverkot, massadata-analytiikka, tekoäly ja lohkoketju. Nämä teknologiat parantavat jäljitettävyyttä, nopeuttavat takaisinvetoprosesseja ja mahdollistavat ennakoivan ohjauksen, mutta käyttöönottoa hidastavat osaamisvaje, muutosvastarinta, integraatiohaasteet ja korkeat kustannukset. Tuloksena voidaan todeta, että teknologia ei ole enää pelkkä tukityökalu, vaan strateginen tekijä, joka määrittää elintarvikealan toimitusketjujen kilpailukyvyn ja kestävyyden tulevaisuudessa.
Keywords: elintarvikealan toimitusketju, ruokajärjestelmä, jäljitettävyys, resilienssi, digitalisaatio, ERP, RFID, massadata, tekoäly, lohkoketju