Mitä aikuistumiseen liittyvää kuudes- ja kahdeksasluokkalaisten mielestä koulussa tulisi opettaa? - Leijala, Elisa (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan mitä aikuistumiseen liittyviä sisältöjä kuudes- ja kahdeksasluokkalaiset pitävät sellaisina, joita koulussa tulisi opettaa. Lisäksi tutkielmassa selvitetään, millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä ikäryhmien vastauksissa esiintyy. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineistona käytettiin valtakunnallisen tutkimushankkeen yhteydessä kerättyjä kuudes- ja kahdeksasluokkalaisten suomenkielisiä avovastauksia kysymykseen siitä, mitä koulussa tulisi opettaa, jotta tulevaisuuden odottamattomista muutoksista selviäisi paremmin. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla. Tulosten perusteella aikuistumiseen liittyvät koulussa opetettavat sisällöt jäsentyivät kolmeen pääteemaan: aikuisuuteen, hyvinvointiin ja itsesäätelyyn. Aikuisuus rakentui vastauksissa erityisesti arjen käytännöllisinä taitoina, talousosaamisena ja työelämään liittyvinä valmiuksina. Hyvinvointi liittyi terveyteen ja turvallisuuteen, ja itsesäätely oman toiminnan, motivaation, tunteiden ja vuorovaikutuksen ohjaamiseen. Ikäryhmien välillä ei ilmennyt suuria sisällöllisiä eroja mutta kuudesluokkalaisten vastaukset olivat useammin konkreettisia ja yksittäisiin taitoihin kiinnittyviä, kun taas kahdeksasluokkalaisten vastaukset olivat laajempia ja tulevaisuuteen suuntautuvia. Tutkimus osoittaa, että oppilaiden näkökulmasta koulun tehtävä ei rajaudu oppiainesisältöjen opettamiseen, vaan siihen liitetään myös sellaiset tiedot, taidot ja valmiudet, jotka tukevat tulevassa elämässä selviytymistä, vastuullisuutta ja itsenäistymistä. Tulokset viittaavat siihen, että koulun kasvatustehtävä liittyy oppilaiden näkökulmasta olennaisesti myös arjen hallintaan, hyvinvoinnin ylläpitämiseen sekä oman toiminnan ja tunteiden säätelyyn. Jatkotutkimuksessa on tarpeen tarkastella, miten nämä sisällöt jäsentyvät alkuperäisen aineiston muissa ikäryhmissä ja miten ne suhteutuvat sekä opettajien käsityksiin, että nykyisiin opetuskäytäntöihin.
Keywords: aikuistuminen; peruskoulu; kuudesluokkalaiset; kahdeksasluokkalaiset