Vantaan kaupungin Facebook-sivu asukasosallistumisen ja vuorovaikutuksen edistäjänä - Hamari, Milla (My University, 2019)
Suomalaisia kuntia velvoitetaan jo kuntalaista lähtien huolehtimaan asukkaiden osallistumisen mahdollistamisesta. Osallisuuden vahvistaminen on myös yksi Vantaan kaupungin strategisista tavoitteista. Sosiaalisen median yhteisöpalvelut mahdollistavat dialogin ja osallistumisen kokonaan uudella tavalla, silti aiemmissa tutkimuksissa julkista sektoria on syytetty perinteisen yksisuuntaisen tiedottamisen siirtämisestä sosiaalisen median yhteisöpalveluihin, aidon osallistamisen yhä loistaessa poissaolollaan. Tässä tutkimuksessa selvitetään, miten Vantaan kaupungin Facebook-sivu osaltaan edistää asukasosallistumista ja vuorovaikutusta, millaista on Facebookiin tuotettu sisältö ja miten sivun yleisö siihen reagoi. Facebook-sivun nykytilaa kuvaavan analyysin lisäksi tutkimuksessa eritellään Vantaan digitaalisen osallistamisen ja vuorovaikutuksen kehitystä perehtymällä kaupungin verkkosivuihin sekä alueportaaleihin. Tutkimusta varten on kerätty kolmenlaista aineistoa: arkistomateriaalia verkkosivujen kehityksestä vuodesta 1996 lähtien, havainnointiaineistoa Facebook-sivulle tehdyistä julkaisuista sekä sähköisen kyselyn avulla tietoa Vantaan Facebook-sivun seuraajien näkemyksistä. Tutkimustuloksista käy ilmi, miten Vantaan kaupunki edustaa Facebook-toimintansa osalta melko tyypillistä julkishallinnon organisaatiota. Sivun sisällössä painottuvat uutiset, tiedotteet ja kaupunkiin sijoittuvien tapahtumien markkinointi. Osallistavia elementtejä löytyi alle viidenneksestä havainnointiaineistoa. Osallistavat julkaisut olivat lähinnä erilaisiin sähköisiin kyselyihin jaettuja linkkejä. Kyselytutkimuksen mukaan yleisö kuitenkin on kiinnostunut uutisista ja tapahtumista. Näihin julkaisuihin sitouduttiin keskivertoa enemmän. Yksisuuntainen, tiedottava sisältö siis puoltaa paikkaansa osana sisältövirtaa. Halu osallistua ei noussut vastauksissa tiedottavan sisällön ohi. Parhaiten yleisö sitoutui julkaisuihin, joissa äänessä olivat vantaalaiset asukkaat tai yrittäjät, ei kaupunkiorganisaatio. Vantaan Facebook-sivun sisältöä tulisi rikastaa suuntaan, jossa se tarjoaisi monipuolisempia osallistumismahdollisuuksia sekä päästäisi useammin ääneen vantaalaiset asukkaat ja muut toimijat. Kaupungin tulisi pohtia, miten saisi syvennettyä osallistumista yhteiskehittämisen ja joukkoistamisen suuntaan. Pelkät sähköiset kyselyt eivät synnytä dialogia kaupungin ja sen asukkaiden kesken. Kaupungin virkamiehiä tulisi myös aktivoida toimimaan sosiaalisen median yhteisöpalveluissa osana työtään. Avoimella vuoropuhelulla rakennetaan luottamusta. Sen puolesta liputtavat lukuisat aiemmat julkishallinnosta ja sosiaalisesta mediasta tehdyt tutkimukset ja sitä edellyttävät myös Vantaan kaupungin arvot.
Keywords: sosiaalinen media, yhteisöpalvelu, Facebook, kunta, osallisuus, osallistuminen