Amyloidi-PET-kuvantaminen Alzheimerin taudin prekliinisessä vaiheessa - Piironen, Konsta (My University, 2024)
Syventävien opintojen kirjallisena työnä perehdyin Alzheimerin taudin prekliiniseen vaiheeseen ja sen diagnostiikassa käytettävään amyloidi-PET-kuvantamiseen. Lisäksi tein tutkimuksen, jossa vertailin kahden kokemattoman ja yhden kokeneen luokittelijan välisiä yhteneväisyyksiä amyloidi- PET-kuvien visuaalisessa arvioinnissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, osaavatko kokemattomat luokittelijat luotettavasti arvioida amyloidi-PET-kuvia negatiivisiksi tai positiivisiksi verrattuna kokeneeseen luokittelijaan. Tutkimusaineistona käytin Turun PET-keskuksen tietokannasta kolmesta eri tutkimuksesta saatuja PET-MRI-kuvia, joita oli kaikkien kolmen luokittelijoiden arvioimina yhteensä 216 kappaletta. Luokittelijat arvioivat näitä kuvia silmämääräisesti yleisesti kaikki aivoalueet huomioiden negatiiviksi tai positiivisiksi perustuen aiemmin sovittuihin katkaisupisterajoihin. Lisäksi eri aivoalueiden kuorikerrokset arvioitiin tarkemmin positiivisiksi ja negatiivisiksi. Luokittelijoiden välisten yhteneväisyyksien mittaamiseen käytin Kappa Coefficient-arvoa, joka vaihtelee välillä - 1<k<1. Tämä kuvaa arvioijien välistä yksimielisyyttä amyloidi-PET-kuvien positiivisuudesta tai negatiivisuudesta. Tutkimustuloksena oli, että ensimmäisen kokemattoman luokittelijan ja kokeneen luokittelijan välillä yhteneväisyys oli hyvä (k=0.87), mutta toisen kokemattoman luokittelijan ja kokeneen luokittelijan välillä yhteneväisyys oli heikko (k=0.60). Yhteneväisyydet kuitenkin parantuivat kun amyloidi-PET-kuvat jaettiin aivoalueiden mukaan selvästi negatiivisiin (0 aivoaluetta amyloidipositiivisia), epäselviin (1-2 aivoaluetta amyloidipositiivisia) ja selvästi positiivisiin (yli 2 aivoaluetta amyloidipositiivisia. Ensimmäisen luokittelijan ja kokeneen luokittelijan välillä yhteneväisyys oli nyt erinomainen (k=0.93) ja toisen luokittelijan ja kokeneen luokittelijan välillä myöskin parempi (k=0.68). Päätelmänä tuloksista on, että parhaimmillaan Alzheimerin taudin prekliinisessä vaiheessa amyloidi-PET-kuvia voidaan tulkita vahvalla yhteneväisyydellä, vaikka kuvien tulkitsemiseen ei olla koulutettu pidempiaikaisesti. Näin voitiin havaita ensimmäisen luokittelijan ja kokeneen luokittelijan välillä. Toisaalta mikäli katkaisupisterajoista ei olla sovittu selkeästi kuvien tulkitsemisen suhteen tai kuvaohjelmiston käyttämiseen on koulutettu eri tavalla, voi syntyä suuriakin eroja tulkinnoissa kuten huomattiin toisen luokittelijan ja kokeneen luokittelijan välillä. Aihe tarvitsee lisää tutkimusta pidempien johtopäätösten vetämiseksi.
Keywords: Alzheimerin tauti, prekliininen, amyloidi, PET