Muistio kansallisen julkisten hankintojen tietovarannon perustamisesta ja ostolaskutietojen julkaisemisesta syntyvistä mahdollisista taloudellisista vaikutuksista - Halonen, Kirsi-Maria; Soini, Vesa-Heikki; Tukiainen, Janne (Finland, 2026)
Tässä muistiossa arvioimme kansallista hankintatietovarantoa koskevan valtiovarainministeriön
arviomuistion ehdotusten taloudellisia vaikutuksia. Tietovarantoon sisältyy esimerkiksi hankinta- ja
ostolaskutietojen yhdistäminen. Arvion ennakoivan luonteen takia, on mahdollista tehdä vain
hypoteettisia skenaariolaskelmia. Yleisellä tasolla näemme, että tietovaranto tuottaa mittavia hyötyjä ja
säästöjä esimerkiksi siten, että se mahdollistaisi kilpailua lisäävien lainsäädäntö- tai muiden
toimenpiteiden vaikuttavuuden seuraamisen, räätälöinnin ja tehokkaan kohdentamisen, kehitystoimien
ja lainsäädäntömuutosten arvioinnin, parhaiden käytäntöjen levittämisen hankintayksiköiden välillä, ja
hankintojen valvonnan vahvistamisen ja tehostamisen. Tietovaranto osaltaan edistää yleistä hankintojen
tehostamispyrkimystä, jossa on aiemmin arvioitu olevan satojen miljoonien vuosittainen
säästöpotentiaali, joskaan tietovaranto ei saa sitä aikaan yksinään. Esimerkiksi tekoälyn kehittyminen
tekee tietokannan hyödyntämisestä kustannustehokasta hankintayksiköille, joten on syytä olla
optimistinen, että tietokantaa myös hyödynnetään parhaiden käytäntöjen käyttöönotossa käytännön
hankintatoimessa. Olemme tässä muistiossa yksilöineet myös tietovarannosta seuraavia suoria säästöjä,
jotka skenaariolaskelmiemme perusteella voivat olla useiden kymmenien miljoonien eurojen suuruisia
vuositasolla. Nämä syntyvät läpinäkyvyyden lisääntymisestä, ilman tarjoajia jääneiden kilpailutusten
vähenemisestä, ja siitä, miten tietokanta vaikuttaa sekä hankintayksiköiden kannustimiin että kykyyn
noudattaa kilpailua edistäviä, suunnitteilla olevia lakimuutoksia.