Crohnin tautiin liittyvät suun limakalvomuutokset - Kalske, Iida (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, jonka ilmaantuvuus on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Tauti liittyy vahvasti korkeaan elintasoon, ja se on yleisin Pohjoismaissa ja Kanadassa. Suoliston lisäksi Crohnin tauti voi aiheuttaa vaurioita myös suun limakalvoille. Tyypillisesti tällaisia muutoksia ovat haavaumat, limakalvon liikakasvu sekä huulten turvotus. Suun limakalvojen muutokset voivat olla ensimmäinen merkki Crohnin taudista ja johtaa sen diagnoosiin. Orofakiaalinen granulomatoosi on tauti, jossa pään ja kaulan alueella todetaan granulomatoottista tulehdusta, mutta tälle ei todeta taustalla olevaa yleissairautta. Tämän syventävän opinnon kirjallisuuskatsaus käsittelee Crohnin taudin suun limakalvomuutosten esiintyvyyttä ja ilmenemismuotoja sekä orofakiaalisen granulomatoosin yhteyttä myöhemmin puhkeavaan Crohnin tautiin. Kirjallisuuskatsauksen aineistona on Pubmed-tietokannasta toukokuussa 2016 haetut tutkimukset. Kirjallisuuskatsaukseen valikoituneissa artikkeleissa (n=99) raportoidaan 687 potilaan Crohnin tautiin liittyvät suumuutokset. Suumuutosten esiintyvyys vaihtelee tutkimusten mukaan 4–52,6 % välillä. Suun limakalvomuutokset ovat yleisempiä nuorilla potilailla ja miehillä. Crohnin taudin aktiivisella vaiheella todettiin olevan yhteys suumuutosten ilmaantumiseen. Yleisimpiä muutoksia ovat haavaumat, aftat, huulten turvotus ja limakalvon hyperplasia. Tyypillisimpiä paikkoja näille muutoksille ovat huulet, ikenet, posken limakalvo ja alahuulipoimu. Noin puolella potilaista suumuutokset ilmaantuvat ennen Crohnin taudin diagnoosia. Hammaslääkäreiden ja gastroenterologien yhteistyö on tärkeää, jotta sekä Crohnin tauti ja suun limakalvomuutokset diagnosoidaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja potilas saa asianmukaista hoitoa.